Pretraži smještaj

Pretraži smještaj  

Informacije za ulazak stranih državljana u Republiku Hrvatsku

[Ažurirano: 30.05.2020.]

Temeljem odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, odlučeno je sljedeće.

Određene su države članice Europske unije (Češka Republike, Mađarska, Republika Austrija, Republika Estonija, Republika Latvija, Republika Litva, Republika Poljska, Republika Slovenija, Savezna Republika Njemačka i Slovačka Republika), čiji državljani zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije, neće morati prilikom ulaska u RH posebno dokazivati razlog svog ulaska (poslovni, gospodarski, turistički itd.), već će moći ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave COVID-19, ali uz epidemiološku kontrolu te uz obvezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kako bi se osobe mogle kontaktirati iz epidemioloških razloga, prilikom ulaska u RH državljana tih država članica, evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje dodatnih podataka (mjesto odredišta, broj mobitela i e-mail adresa).

Za sve ostale države ostaju na snazi dosadašnje mjere koje se odnose na posjedovanje nekretnine u Hrvatskoj, posjedovanje registriranog poduzeća ili gospodarske djelatnosti, službeni poziv poslovnog subjekta iz Republike Hrvatske, prisustvovanje sprovodu ili posjet bolesnoj osobi te turistički posjet za koji je potrebno imati rezerviran turistički smještaj. Potvrda o rezervaciji smještaja uključuje:
– potvrdu rezervacije smještaja svih pružatelja usluge smještaja/sve vrste smještaja
– ugovor o zakupu u kampu
– ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma
– potvrda o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma
– vaucher putničke agencije i dr.

S ciljem smanjenja gužvi na graničnim prijelazima i skraćivanja vremena prelaska državne granice koje će biti produženo u odnosu na graničnu kontrolu proteklih godina zbog prikupljanja dodatnih podataka, preporučamo stranim građanima koji namjeravaju putovati u Republiku Hrvatskoj da unaprijed dostave svoje podatke putem web stranice entercroatia.mup.hr.

Web stranica je pristupačnog dizajna i jednostavna za unos podataka, ima obrazac najave dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku, a tijekom sljedećih nekoliko dana bit će dostupna i na drugim jezicima te će na istim jezicima putnici dobiti i upute (npr. njemački, slovenski, mađarski, češki, slovački, poljski itd., odnosno sve će biti dostupno na više od 10 različitih jezika).

 

Za putnike koji na taj način dostave podatke neće biti potrebno dodatno zadržavanje na graničnom prijelazu radi davanja potrebnih podataka jer će granična policija imati te podatke u sustavu.

Putnici koji na taj način dostave podatke, na svoju će e-mail adresu povratno dobiti potvrdu o zaprimljenoj najavi te sve potrebne informacije vezano uz upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Putnici koji ne dostave unaprijed svoje podatke putem navedene aplikacije moći će sve to obaviti i na graničnom prijelazu prilikom ulaska u RH, ali će biti potrebno duže vrijeme čekanja u zasebnoj traci.

Turistička zajednica općine Funtana

Bernarda Borisia 2

HR – 52452 Funtana

 

Tel. +385 52 445 119

E-mail: info@funtana.com

Copyright 2016. Turistička zajednica općine Funtana