Pretraži smještaj

Pretraži smještaj  

Crtice iz prošlosti

Legenda priča da je u pozadini svega stajala nesretna ljubav i borba za ruku jedne funtanjanske ljepotice…

Nadahnuta misao kaže da gradići Mediterana žive od uspomena više od drugih i da je u njima prošlost često važnija od sadašnjosti. Svaka njihova priča, štoviše, živi je svjedok povijesti dugog trajanja.

Unatoč skromnim razmjerima i činjenici da osim palače Borisi, tzv. Kaštela i lijepo obijeljene crkve Sv. Bernarda iz 17. stoljeća Funtana nema niti jednog velebnijeg spomenika, ipak na svakome njenom kantunu, kamenu i erti postoje uzbudljivi slojevi zapisa prošlih vremena.

Prošećite i budite znatiželjni, razgledavajte, zavirujte u portune i pitajte domaćine. Iako službena povijest prvi put Funtanu u izvorima spominje tek 1331. godine, naselje ipak postoji u kontinuitetu još od antike kada se ovdje proizvodila sol, izlovljavala riba, a u okolnim kamenolomima vadio posebno kvalitetan vapnenac te specifičan kamen rožnate grumenaste strukture, tzv. Mandulat. Otada datira i velika rimska vila u obližnjoj Zelenoj laguni čije konzervirane ostatke možete i danas razgledati. O kakvom se luksuznom imanju radilo dovoljno svjedoči činjenica da je bila posebnim akvaduktom spojena s funtanjanskim izvorima slatke vode na Perilima.

U srednjovjekovno doba spojene u samostalni feud, Funtanu i Zelenu lagunu, kao mnoge druge istarske gradiće desetkovane od zaraznih bolesti, u 16. st. naseljava novo stanovništvo. Funtanjanske pridošlice tada predvodi uznositi kapetan Bernard Borisi iz Bara koji bježeći pred Turcima svoje nove domove grade upravo ovdje. Tako Borisi 1610. odlučuje sagraditi i obiteljsku palaču – kaštel Borisi koji danas dominira mjestom, a o kojoj i danas kruže brojne romansirane verzije legende o osam godina prokletstva.

Potvrđ‘eni kao grofovi, Borisi nasljedno vladaju Funtanom i okolicom sve do 1869., no 1651. svoju vlast naprasno gube zbog ubojstva jednog hrvatskog (slavenskog) podanika koje je počinio Pietro Borisi. Iako im mletačka vlast nakon osam godina vraća posjed nakon što je utvrdila da je Pietro ubojstvo počinio izazvan mnogobrojnim uvredama i prijetnjama slavenskog stanovništva, legenda ipak priča da je u pozadini svega stajala nesretna ljubav i borba za ruku jedne funtanjanske ljepotice…

Kamo god krenuli, uzbudljivih priča na Mediteranu ne nedostaje.

Turistička zajednica općine Funtana

Bernarda Borisia 2

HR – 52452 Funtana

 

Tel. +385 52 445 119

E-mail: info@funtana.com

Copyright 2016. Turistička zajednica općine Funtana