Pretraži smještaj

Pretraži smještaj  

Vize i granice

Vize

Građanima EU, Švicarske, Australije, Sjeverne i Južne Amerike te mnogih drugih zemalja ulazak u Hrvatsku je dopušten bez posjedovanja vize. Cjelovitu listu možete provjeriti pri Ministarstvu vanjskih poslova na stranicama www.mvep.hr

Svatko tko treba vizu mora je ishodovati prije ulaska u zemlju. To ne možete učiniti na ni jednoj hrvatskoj granici.

Granične formalnosti

Za ulazak u Republiku Hrvatsku strani državljani moraju imati valjanu putovnicu ili neku drugu osobnu ispravu o identifikaciji na osnovu koje se pri ulasku izdaje granična propusnica (vrijedi tri mjeseca).

Dodatne infomacije

  • Diplomatske misije i konzularni uredi Republike Hrvatske u inozemstvu, ili
  • Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske, tel: +385 1 4569 964, www.mvep.hr

Carinske formalnosti

Strani državljani mogu u Republiku Hrvatsku unijeti svoju osobnu prtljagu bez ograničenja. Tehničku opremu, kamere, kamping opremu, plovila i opremu za plovila te radio opremu valja pri ulasku u Hrvatsku prijaviti.

Carinske odredbe Republike Hrvatske usklađene su sa standardima zemalja Europske unije, no unos predmeta nekomercijalne naravi za osobnu uporabu oslobođen je plaćanja carine i PDV-a samo do iznosa 300 kuna.

  • Unos mesnih i mliječnih proizvoda, bez posebnog veterinarskog pregleda, te meda ograničen je na 1 kg, a unos vina moguć je samo do količine od 5 litara.
  • Strana i domaća valuta slobodno se unosi i iznosi; domaća valuta do 15.000 kn, ali uz obvezu prijavljivanja cariniku svakoga prijenosa gotovine (bilo strane valute, bilo kuna) iznad svote od 40.000 kuna.
  • Vredniju profesionalnu i tehničku opremu treba prijaviti na granici. Nerezident slobodno unosi i iznosi čekove u kunama.

Kućni ljubimci koji se uvoze ili provoze u nekomercijalne svrhe u pratnji vlasnika (do 5 životinja: psi, mačke, afrički tvor, ptice svih vrsta, glodavci i domaći zečevi, beskralježnjaci (izuzev pčela i rakova), ukrasne tropske ribe, vodozemci, i dr.) moći će ući u Republiku Hrvatsku ukoliko:

  • ih prati propisana međunarodna putovnica ili svjedodžba o zdravlju životinja (veterinarski certifikat) u kojemu ovlašteni veterinar zemlje izvoznice potvrđuje da su životinje zdrave i da ne pokazuju sumnju na zarazne bolesti koje su obvezne prijavljivanju i da ne potječu iz područja u kojima vladaju zarazne bolesti koje se tom vrstom životinja mogu prenositi.

Psi, mačke i životinje iz porodice kuna trebaju biti:

  • označeni jasno vidljivom tetovažom ili mikročipom;
  • praćeni putovnicom izdanom od ovlaštenog veterinara kojom potvrđuje cijepljenje ili ponovno cijepljenje protiv bjesnoće.

Dodatne informacije

  • Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Uprava za veterinarstvo, tel.: +385 1 610 6703; www.mps.hr

Motorna vozila

Za vozilo potrebna je dozvola, zelena karta osiguranja te punomoć vlasnika ako vozilo ne vozi vlasnik.

Čamci i jahte

Za osobnu upotrebu nije potrebno posebno prijavljivanje na granici pri ulasku u Hrvatsku, osim što treba predočiti dokaz o vlasništvu plovila.

Turistička zajednica općine Funtana

Bernarda Borisia 2

HR – 52452 Funtana

 

Tel. +385 52 445 119

E-mail: info@funtana.com

Copyright 2016. Turistička zajednica općine Funtana