Pretraži smještaj

Pretraži smještaj  

Povijesne znamenitosti

Župna crkva Svetog Bernarda

 • Jednobrodna građevina sa sakristijom, sagrađena je 1621. godine, produžena 1941. godine, a obnovljena 1988. Zvonik u sklopu crkve iz 17. stoljeća obnovljen je 2000. godine, a visok je 34 metra.
  Na nadgrobnoj ploči u crkvi u kojoj je pokopan jedan od grofova Borisi, nalazi se grb te plemenitaške obitelji. Na zidu iza oltara vrijedna je slika na platnu koja predstavlja Bogorodicu s Djetetom i svecima.
  Slika je najznačajnija umjetnina koja se danas čuva u Funtani. Nedavno je temeljito restaurirana. Po stilskim odrednicama očigledne su dvije odvojene stilske cjeline: gornji statički prizor Bogorodice s Djetetom pripada renesansi, a donji prizor svetaca baroku. Autor je nepoznat.
  Na lijevom bočnom oltaru slika je Bogorodice s Djetetom, sv. Dominikom i sv. Katarinom, nazvana i Majka Božja od Svete krunice. Ovo ulje na platnu, nepoznata autora, nastalo je početkom 17. stoljeća u stilu ranog venecijanskog baroka. Na oltar je postavljena nakon restauracije 1994. godine.
  Na desnom bočnom oltaru slika je bl. Alojzija Stepinca, kardinala i zagrebačkog nadbiskupa (1898-1960), glasovitog u cijelom svijetu po hrabrosti i komunističkoj osudi. Ovo ulje na platnu rad je Vladimira Pavlinića. Slika je blagoslovljena 1999.
  Iznad ulaza nalazi se pjevalište s orguljama izgrađenim 1878. godine, dar vjernika Weinheima iz Njemačke.

Kaštel-utvrda

 • Funtanski kaštel zaštićeni je spomenik kulture. Podigao ga je, na uzvisini “četiri milje od Poreča, dvije od Vrsara”, 1610. godine Bernardo Borisi, kao što svjedoči latinski tekst na nadvratniku kaštela:
  “U tebe sam se Gospodine uzdao.”
  1610. sagradio plemić Bernardo Borisi iz znamenite dukljanske i barske obitelji Borisi
  To je kaštel-utvrda renesansnih osobina, pregrađen za vrijeme baroka s novim prozorskim otvorima. Kaštel je prva građevina u Funtani oko koje se počelo razvijati mjesto.
  Povjesničari napominju da je moguće postojanje kasno-srednjovjekovne arhitekture na prostoru gdje je podignut kaštel. Unutrašnjost kaštela nije moguće razgledati.

Crkvica Svete Lucije

 • Crkvica sv. Lucije smještena uz samu glavnu prometnicu, sagrađena je 1750. godine. Na pročelju ima preslicu bez zvona.
  Crkvica je privatno vlasništvo, a misa se služi prigodno na blagdan Sv. Lucije.

Crkvica Blažene Djevice Marije od Milosrđa

 • Crkvica Blažene Djevice Marije od Milosrđa je stara srednjovjekovna crkva, smještena na Perilima kod sjevernog ulaza u Funtanu. Uz nju se do početka 20. stoljeća nalazilo mjesno groblje.
  Stručnjaci vjeruju da bi crkvica mogla imati i više od tisuću godina, na što upućuju tragovi pronađeni pri nedavnim istraživanjima i obnovi. Jezgra je vjerojatno romanička, možda i starija, no narednih je stoljeća više puta pregrađivana. Sagrađeno je i novo pročelje, a u njoj su nađeni zavjetni grafiti mletačkih lađa – crteži brodica koje su mornari izgrebli u zidovima, moleći Bogorodicu za sigurnu plovidbu ili u znak zahvale za ispunjen zavjet.
  U unutrašnjosti se nalaze grobnice iz 17. i 18. stoljeća. Crkvica je obnovljena 1998. godine.

Crkvica Gospe Karmelske

 • Barokna crkvica Gospe Karmelske nalazi se na današnjem groblju u Funtani. Građena je u prvoj polovici 17. stoljeća, a obnovljena 1907. u vrijeme austrijskih vlasti. Iste je godine napušteno staro groblje na Perilima, a novo utemeljeno upravo oko crkvice Gospe Karmelske. Zanimljivo je spomenuti da se Sveta Marija Karmelska u sakralnoj umjetnosti prikazuje s molitvenom krunicom u ruci – s dna krunice ne visi križ, već kutijica ili molitvenik.

Izvori

 • Izvori žive vode po kojima je naselje dobilo ime nalaze se tik uz more i na razini površine mora, ali i pored toga u njima izvire čista pitka voda. Izvore su sve do nedavno koristili žitelji Poreštine i unutrašnje Istre, budući da nikada ne presušuju.
  Po vodu se ovdje dolazilo zaprežnim kolima. Od ovih je izvora – izgrađenim vodovodom koji je djelomice bio ukopan kao tunel u zemlji i koji je dijelom, kažu arheolozi, danas vidljiv – voda dolazila do prostrane i raskošne rimske vile na prevlaci rta Zorna u Zelenoj laguni.
  Podignuta je u 2. stoljeću, a imala je, među ostalim, dva peristila i raskošno uređene terme. Gat luke nije služio samo žiteljima vile, već i za opskrbu vodom brodova koji su plovili uz zapadnu obalu Istre.
  Tu se nalazila vodovodna stanica s bazenima koji su se punili slatkom vodom iz Funtane. Brodovi, naime, nisu mogli pristati u plitkoj dražici kod izvora.
  Jedan izvor u Funtani nosi naziv Perila jer su na njemu žene dolazile prati rublje.

Turistička zajednica općine Funtana

Bernarda Borisia 2

HR – 52452 Funtana

 

Tel. +385 52 445 119

E-mail: info@funtana.com

Copyright 2016. Turistička zajednica općine Funtana