Pretraži smještaj

Pretraži smještaj  

1 - 12 od ukupno 35

Virtualni eventi u Istri

Vrijeme:01.04.2020.- 31.12.2020. Mjesto:Istra

Nema kratkog opisa

Detaljnije

Virtualni eventi u Istri

Vrijeme:01.04.2020.- 31.12.2020. Mjesto:Istra Lokacija:Array

Dio Istre i događanja na poluotoku donosimo vam i virtualno!
Do ponovnih susreta na brojnim manifestacijama, dio zanimljivog sadržaja organizatori su preoblikovali, a mi ih prenosimo do vaših naslonjača i pametnih ekrana:  

Stjepan Hauser: Alone,Together from Arena Pula
Koncert u pulskoj Areni

Casanova Tour
Zavodljiva tura Vrsarom [za odrasle]

Jazz is Back!
Koncerti iz Grožnjana

Etnografski muzej Istre: Čega se bojiš?
Virtualna izložba o strahu u našoj svakodnevici

Razglednice iz Rovinja
Izložba u Maistrinoj virtualnoj galeriji

Look @ Me, Vinkuran (Medulin)
Virtualna modna revija u kameneolomu Cave Romane

Izložba More zvukova

Vrijeme:27.04.2020.- 31.12.2020. Mjesto:Pula-Pola

Nema kratkog opisa

Detaljnije

Izložba More zvukova

Vrijeme:27.04.2020.- 31.12.2020. Mjesto:Pula-Pola Lokacija:Aquarium Pula (Fort Verudela)

Jeste li znali da mnogi morski organizmi komuniciraju zvukom? Primjerice, tijekom udvaranja i hranjenja, morski konjići proizvode razne zvukove. Trljanjem koštanih dijelova glave i vjenčića morskih konjića nastaju zvukovi škljocanja i cvokota koji su dodatno pojačani korištenjem plivajućeg mjehura...  

Saznajte više o zvukovima u moru i na koji način čovjek prekida pjesmu morskog života...
Opširnije: www.aquarium.hr/more-zvuka.html

 

Izložba Elvisa Bertona: Clean Up After Your Dog

Vrijeme:16.07.2020.- 16.10.2020. Mjesto:Pazin

Nema kratkog opisa

Detaljnije

Izložba Elvisa Bertona: Clean Up After Your Dog

Vrijeme:16.07.2020.- 16.10.2020. Mjesto:Pazin Lokacija:Muzej Grada Pazina

Ovom obljetničkom izložbom Berton reagira na stanje u društvu predstavljajući tri slikarska ciklusa - Gola stablaLimuni i Cvijeće te dvije instalacije - Kameno cvijeće i Vrt, koji su u cjelinu povezani pločama (slikama) s natpisom Clean Up After Your Dog. Kako sam umjetnik ističe, gospodarski i politički skandali, senzacionalizam medija, malograđanština, ekološka zagađenja i ostale katastrofe suvremenog društva naveli su ga na stvaranje utopijskog, eskapističkog vrta - mjesta fizičke i psihičke izoliranosti, u kojemu nije poželjno za sobom ostavljati „prljavštine“ bilo koje vrste te koji, istovremeno, asocira i apelira na važnost stvaranja i održavanja ljepšeg mjesta za (su)život.

Galerija na pučini, izložba

Vrijeme:20.07.2020.- 30.09.2020. Mjesto:Rovinj-Rovigno

Nema kratkog opisa

Detaljnije

Galerija na pučini, izložba

Vrijeme:20.07.2020.- 30.09.2020. Mjesto:Rovinj-Rovigno Lokacija:Muzej Grada Rovinja-Rovigno
 • Organizator:
 • Muzej Grada Rovinja-Rovigno
 • Trg m. Tita 11
 • www.muzej-rovinj.hr
 • +385(0)52816720
 • www.muzej-rovinj.hr

Predstavivši novu izložbu „Galerija na pučini / Galleria in pelago / Gallery at sea“, Muzej Grada Rovinja-Rovigno ovog je ponedjeljka, 20. srpnja, nakon duže stanke otvorio vrata svojim posjetiteljima.

Osim što će moći pogledati novootvorenu izložbu na prvome katu, posjetitelji će se moći prošetati i prizemljem gdje još uvijek traje izložba „Otisci utisaka / Impressioni impresse“. Drugi se kat neće koristiti s obzirom na to da su na njemu prošle godine konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima pronađeni barokni oslici.
Zbog njihove neizmjerne važnosti uvršteni su u nacionalni program Hrvatskog restauratorskog zavoda koji će od 7. rujna započeti s njihovim otvaranjem i restauracijom koja će djelomično biti otvorena za javnost.
Zbog pridržavanja epidemioloških mjera otvorenje Muzeja i predstavljanje izložbe nije bilo otvoreno za javnost, već se održalo u manjem krugu, kako ne bi došlo do gužve i nemogućnosti poštivanja preporučenog razmaka.
Ponovnom otvorenju prisustvovali su tako u ime Grada Rovinja-Rovigno njegov dogradonačelnik, Marino Budicin sa suradnicama, pročelnicama Mariom Črnac Rocco i Editom Sošić Blažević, zatim zapovjednik JVP Rovinj-Rovigno Evilijano Gašpić, bivši ravnatelj ove ustanove, Argeo Curto, te predstavnici rovinjske Turističke zajednice. Osim toga, otvorenje su uveličali i predstavnici Ministarstva kulture, pročelnica konzervatorskog odjela u Puli, Lorella Limoncin Toth, kao i glavna konzervatorica za pokretnu baštinu Višnja Bralić.
„Bili smo zatvoreni određeno vrijeme ne samo zbog globalne pandemije, već i zbog radova. Naime, postavlja se vatrodojavni sustav i prateće mjere za zaštitu od požara, koje financira Grad Rovinj-Rovigno i Ministarstvo kulture, a bez obzira na tešku situaciju, oni su nam također omogućili i da započnemo s procesom restauracije baroknih oslika Califfi, kao i s početkom izrade dokumentacije za njenu obnovu kao prvi korak za osmišljavanje stalnog postava koji će predstaviti život u Rovinju od prapovijesti do danas“, izjavila je prilikom otvorenja Muzeja njegova ravnateljica Tajana Ujčić.
Izložba „Galerija na pučini / Galleria in pelago / Gallery at sea“ kontekstualizira slike iz ostavštine obitelji Hütterott koje su se nekada nalazile na sv. Andriji, otoku koji je nakon Drugog svjetskog rata postao ishodišna točka Rovinjskog slikarskog kruga. Izložba je svojevrsna posveta umjetnicima koji su začetnici rovinjske likovne priče u godini kada se, iz dobro poznatog razloga, ostali programi ne mogu održavati, ali i najava ozbiljnijeg istraživanja, valorizacije i prezentacije Rovinjskog likovnog kruga. Pritom, Ujčić napominje kako će se zbog epidemioloških okolnosti Grisija ove godine održati u užem krugu, simbolično u Mascarellijevom vrtu.
„Galerija na pučini objedinila je u postavu izbor iz kolekcije slika Johana Georga von Hütterotta s otoka sv. Andrije, s izborom najznačajnijih slika i skulptura slikara koji su u Rovinju djelovali 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća i koji su nakratko Rovinj pretvorili u jedno vibrantno središte likovne umjetnosti i stvaralaštva. Slike starih majstora, većinom iz venecijanskih radionica 16., 17. i 18. stoljeća najpoznatiji su dio iz kolekcije Hütterotta“, u ime Ministarstva kulture obratila se prisutnima Višnja Bralić.
Nakon toga, kćer Slobodana Vuličevića, Antonella, te supruga Bruna Mascarellija, Marisa, obilaskom prve sobe službeno su otvorile ovu izložbu.
Ona sadrži obiteljsku kolekciju slika, od kojih većinu čine djela venecijanskih slikara među kojima su najvažnije akvizicije za koja se smatralo da su radovi Giovannija Bellinija, Bonifacia de’Pitatija i Tizianova sljedbenika Polidora di Lanciana. Tu su i slike manje poznatih venecijanskih baroknih majstora na prijelazu 17. u 18. stoljeće, mali broj slika njemačke i austro-ugarske provenijencije, a zasebnu cjelinu čini zbirka portreta brodova Alexandera Kirchera izgrađenih u tršćanskom brodogradilištu kojim je upravljao Georg Hütterott.
Osim slika, obitelj Hütterott je u ljetnikovac u Rovinju donijela autentične "suvenire" s brojnih putovanja
u Afriku (Egipat), Aziju (Kina, Japan, Koreja), Oceaniju, Sjevernu Ameriku i drugdje, a upravo su ti predmeti postali inspiracija za niz budućih izložbi u organizaciji Muzeja. Naime, ove je godine, u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu i Arheološkim muzejom Istre u Puli trebala biti postavljena izložba "San o Egiptu". Zbog pandemije koronavirusa, navedeno je odgođeno za 2021. godinu, ali jedna soba sadašnje izložbe najavljuje upravo "San o Egiptu".
Već od 1948. godine, ljetnikovac obitelji Hütterott postaje odmaralište likovnih umjetnika i njihova ljetna kolonija na pučini. Tu borave i stvaraju slikari koji će postati nositelji likovnog života cijele države, od kojih će mnogi postati priznati i na svjetskoj umjetničkoj sceni. Atmosferu suživota prošlih i suvremenih autora preneseno je i ovom izložbom, pa tako ona sadrži sobu "Slikari na pučini".
Rovinj, odnosno Sv. Andrija odabran je zahvaljujući zalaganju Francesca Desantija - Cesca (Rovinj, 1926. – Rim, 2015.), kome je posvećena jedna soba izložbe.
Zbog brojnog optiranja lokalnog stanovništva u Italiju, grad je ostao gotovo pust. Zbog toga su umjetnicima bile dostupne brojne nekretnine koje su postale društveno vlasništvo. Rovinj je postao novim domom: Brunu Mascarelliju , Zori Matić, Slobodanu Vuličeviću, Dušici Đorđević - Idis, Bogumilu Caru i jedno vrijeme Stipu Pranjku, braći Đorđević, dok su dr. Biserka Baretić i Lidija Alvaro kraće vrijeme radile kao nastavnice likovne kulture u rovinjskim školama. Ostalima je Rovinj ostao ljetni atelje i galerija za kojima su ostatak godine čeznuli u Zagrebu, Beogradu i drugim gradskim središtima Jugoslavije.
Na osmišljavanju i postavljanju izložbe među inim sudjelovali su Višnja Bralić, Argeo Curto, Maurizio Ferlin, Tajana Ujčić iz rovinjskog Muzeja i Igor Uranić, naš jedini egiptolog iz Arheološkog muzeja u Zagrebu. Od velike je pomoći bila i Javna vatrogasna postrojba Rovinj-Rovigno koji su građu dopremili i pomogli u njenom postavljanju.

Muzej će ostati otvoren sve do sredine listopada kada će se ponovno posvetiti inventarizaciji kao osnovnom preduvjetu zaštite kulturne baštine i temelja budućih razvojnih planova kako Muzeja, tako i Grada Rovinja-Rovigno. Izložbu je moguće pogledati u radno vrijeme Muzeja, odnosno svakim danom osim ponedjeljka, od 10 do 13 i od 15 do 21 sat.

Izložba Davorka Vadanjel: Plet

Vrijeme:28.08.2020.- 29.09.2020. Mjesto:Labin

Nema kratkog opisa

Detaljnije

Izložba Davorka Vadanjel: Plet

Vrijeme:28.08.2020.- 29.09.2020. Mjesto:Labin Lokacija:Gradska galerija Labin

Izložba: Aleksandar Garbin

Vrijeme:11.09.2020.- 10.10.2020. Mjesto:Poreč

 Polovice i ostale stvari    

Detaljnije

Izložba: Aleksandar Garbin

Vrijeme:11.09.2020.- 10.10.2020. Mjesto:Poreč Lokacija:Galerija Zuccato, Decumanus 34
 Polovice i ostale stvari    

-Samostalna izložba slika

Otvorenje u petak, 11.09.2020. u 20.00
Galerija Zuccato, Decumanus 34
trajanje izložbe: 11. 09. – 10. 10. 2020.

radno vrijeme galerije: svakim danom od od 10 – 12 i 17 - 21 sati
Nedjeljom i blagdanima zatvoreno

 

Više informacija: www.poup.hr

Petra Varl: Izložba Prostor/Space

Vrijeme:11.09.2020.- 01.10.2020. Mjesto:Novigrad-Cittanova

Samostalna izložba

Detaljnije

Petra Varl: Izložba Prostor/Space

Vrijeme:11.09.2020.- 01.10.2020. Mjesto:Novigrad-Cittanova Lokacija:Galerija Rigo
Samostalna izložba

Tri desetljeća neumornog istraživanja umjetničkog izražaja dovelo je slovensku umjetnicu Petru Varl do točke stvaralaštva koja sve više nalikuje na simbolički prostor refleksije na njezine prošle aktivnosti. Stoga se projekt Space (Prostor), koji je Varl istovremeno pripremila i za Galeriju Rigo u Novigradu i za svoj stan u Ljubljani, može opisati kao ključan jer u sebi sadrži umjetničine iskaze o prošlosti, dok istovremeno ukazuje na novi smjer njezinog umjetničkog izražaja. Riječ je o umjetničinoj intervenciji u dva prostora u kojima se istovremeno odvijaju dva paralelna događanja.

Prvi prostor je Galerija Rigo. U njemu se nalazi koreografija slika koje je umjetnica stvarala tijekom svoje karijere. Slike su sad „hermetički“ zatvorene čineći nove objekte koji ne zaposjedaju zidove, nego su po nekom redu i logici složene na podu izlagačkog prostora. Upakirane slike, u gotovo istobojne plastične folije, mogu se shvatiti kao umjetničinu gestu koja nije izravno nijekanje prošlosti, nego, prije svega, način nadilaženja ipreispitivanja situacije u kojoj je njezin stariji rad umetnut u određeni novi okvir. Umjetnica daje do znanja da više ne spoznaje umjetnička djela krozmaterijalnost odabrane slike, nego kroz tjelesnost njezinog odsustva. 

Drugi prostor je u Ljubljani, u stanu Petre Varl na Vodnikovom trgu broj 5a. U njemu se nalazi novo izgrađeni prostor, koji oblikom odgovara prostoru Galerie Rigo. Da bi se nešto počelo stvarati iznova, prvo se mora porušiti, uništiti, ili, poput slika, upakirati. Na taj način, ispraznivši svoj stan dijela prošlosti, Petra Varl stvara novu scenografiju sastavljenu od zvuka, svijetlosti i tijela, odnosno od po dvoje gledaoca koji u razmaku odpola sata borave u njezinom novom (galerijskom) prostoru. U umjetničinom fokusu je iskustvo promatrača.

Projekt Space (Prostor) koji se odvija na dvije lokacije, iščitavamo kao umjetničino beskompromisnu refleksiju na svoju prošlost i na buduće aktivnost. Možemo ga iščitati i kao negiranje, iskrivljavanje ili projiciranje prostora, kako privatnog tako i galerijskog. Iščitavanje prostora određuje sama umjetnica čiji je cilj složen produkt koji spaja formalnu strukturu i prolaznu sliku. Prolazne slike izmještenog javnog i privatnog prostora.Projekt je rađen u suradnji s Muzej in galerije mesta Ljubljane te uz financijsku potporu Grada Ljubljane, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije i Grada Novigrada – Cittanova.

 * * * * * * * * * *

Zbog sigurnosti, tijekom posjeta galeriji ljubazno vas molimo da se pridržavate sljedećih uputa:

– nosite zaštitnu masku za lice
– održavajte razmak između drugih posjetitelja
– pri ulasku u galeriju upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku koje se nalazi na ulazima prostorije
– ako imate respiratornih problema kao što su kašalj i povišena tjelesna temperatura, molimo vas da ostanete kod kuće

Zahvaljujemo na razumijevanju!

U pokretu: o putujućim trgovcima kroz, i u Istri

Vrijeme:15.09.2020.- 30.04.2021. Mjesto:Pazin

Izložba o nekadašnjem svijetu trgovine

Detaljnije

U pokretu: o putujućim trgovcima kroz, i u Istri

Vrijeme:15.09.2020.- 30.04.2021. Mjesto:Pazin Lokacija:Etnografski muzej Istre (EMI)
Izložba o nekadašnjem svijetu trgovine
 • Organizator:
 • Etnografski muzej Istre
 • www.emi.hr
 • +385 52 622 220
 • www.emi.hr

Nova izložba Etnografskog muzeja Istre ukazuje na pojave i segmente iz svijeta trgovine u pokretu koja se odvijala na području Istre i bliže okolice u okviru 20. stoljeća s naglaskom na ruralne sredine.

Nekadašnja trgovina u najvećoj mjeri odvijala se – u pokretu. Trgovci i obrtnici koji su nudili robu i svoje proizvode morali su biti znatno pokretljiviji ne bi li našli put do kupaca. Na taj su način trgovanje održavali živim, a istovremeno olakšavali život ljudima u malim sredinama gdje nije bilo trgovina ili su prometno bile loše povezane.

Autorice izložbe su Mirjana Margetić i Nikolina Rusac, a likovnog postava Tina Erman Popović.

 

Mediteranski kiparski simpozij

Vrijeme:18.09.2020.- 09.10.2020. Mjesto:Sveta Nedelja

Nema kratkog opisa

Detaljnije

Mediteranski kiparski simpozij

Vrijeme:18.09.2020.- 09.10.2020. Mjesto:Sveta Nedelja Lokacija:Park skulptura Dubrova

Park prirode i izletište Dubrova na ulazu u grad Labin, poznato je po međunarodnom kiparskom simpoziju koji godinama oplemenjuje već bogatu kolekciju skulptura od istarskog kamena.

Kamen, jedan od najtrajnijih materijala uopće, kao neizostavan čimbenik Mediteranskog kiparskog simpozija postao je i jedan od simbola Labinštine.

Do danas je u ovom parku prirode kamen klesalo gotovo stotinu sudionika, poznatih kipara iz cijelog svijeta koji tijekom godine gostuju u Dubrovi ostavljajući za sobom opipljiv rezultat svojih kreativnih razmišljanja.

Dani Zigante tartufa

Vrijeme:19.09.2020.- 15.11.2020. Mjesto:Livade (Oprtalj-Portole)

Dani tartufa 2020 

Detaljnije

Dani Zigante tartufa

Vrijeme:19.09.2020.- 15.11.2020. Mjesto:Livade (Oprtalj-Portole) Lokacija:Array
Dani tartufa 2020 

Uživajte u već pripremljenim jelima ili se sami okušajte u pripremi delicija na bazi tartufa!

U samom srcu Motovunske šume, jednom od najznačajnijih područja za sakupljanje bijelog tartufa u Istri svake se godine održavaju Dani Zigante tartufa. I premda posjetitelji ove godine po dolasku neće ugledati veliki bijeli šator u kojem uobičajeno gostuju izlagači, u Livadama će ih domaćini dočekati raširenih ruku i s mnoštvom sadržaja u kojima će moći uživati svkodnevno.

Sukladno epidemiološkim mjerama, Dani Zigante tartufa u 2020. godini orijentirani su prema restoranu Zigante i specijaliziranoj trgovini.

U restoranu Zigante gosti mogu kušati posebno pripremljen meni temeljen na svježem bijelom i crnom tartufu, dok će u Zigante trgovini biti dostupni svježi bijeli i crni tartuf i ostala ponuda iz široke palete proizvoda. Na taj će način posjetitelji moći uživati u već pripremljenim jelima, ali i sami se okušati u pripremi delicija na bazi tartufa.

Opširnije: sajamtartufa.com/zigante-truffle-days

Putevima rovinjskih delicija

Vrijeme:26.09.2020.- 03.10.2020. Mjesto:Rovinj-Rovigno

Krenite putevima rovinjskih delicija na kojima ćete moći kušati eno-gastro specijalitete Rovinja i Istre u po

Detaljnije

Putevima rovinjskih delicija

Vrijeme:26.09.2020.- 03.10.2020. Mjesto:Rovinj-Rovigno Lokacija:Rovinjski restorani

Krenite putevima rovinjskih delicija na kojima ćete moći kušati eno-gastro specijalitete Rovinja i Istre u poznatim rovinjskim restoranima!

1. Restoran „GRACIANO“, Obala Palih boraca bb, tel. 052 811515 ili 098 256484  

Riblji meni: Marinirana riblja fantazija; Dimljeni Jadranski file s prilogom; Agro čokoladni desert; Čaša Malvazije Panjoka 0,2 l  

Mesni meni: Istarski hladni pijat; Ramstek s prilogom; Cheesecake; Čaša Cuvee Panjoka 0,2 l    

2. Restoran „BRANCIN DA NINO“, Trg G. Pignatona 8, t. 052811530 ili 0912811530

Riblji meni: Morska rapsodija; Brodet sa hobotnicom i gamberima; Kolač tutti-frutti; Bijelo vino 0,25 i voda  

Mesni meni:  Jesenska mesna salata; Lungić sa vrganjima u crnom vinu i palenta; Kolač tutti-frutti; Crno vino 0,25 i voda  

3. Konoba „ŠTORIJA“, Ulica Matije Vlačića Ilirika 11, t. 052821120 ili 0912050064

Riblji meni: Srdele na savor; Buzara od škampi i školjki „Štorija“ sa palentom; Domaći kolač; Čaša bijelog vina

Mesni meni: Istarska hladna plata (ombolo, pršut, panceta, kobasice); Punjena pureća prsa na žaru sa umakom tartufate i domaćim rezancima; Domaći kolač; Čaša crnog vina  

4. Zalogajnica „VOLLEY FERATA“, Kolodvorsko šetalište 3, tel. 0981806238

Riblji meni: Tagliatelle s tunjevinom; Punjene lignje s krumpir salatom; Panna cotta; Čaša bijelog vina Vivoda i voda

Mesni meni: Istarska maneštra; Pohane rolice od piletine s restanim krumpirom; Panna Cotta; Čaša crnog vina Vivoda i voda  

5. Restoran „LA PERLA“, E. Bullessicha 2, t. 052811801 ili 0989333511

Riblji meni: Rižoto od jadranskih kozica na bijelo; Filet od divlje ribe sa mediteranskim povrćem u škartocu; Domaći souffle od čokolade; Čaša crnog vina     

Mesni meni: Ravioli s rokulom i pršutom; Svinjske rolice punjene šunkom i sirom sa pireom u umaku od šumskih gljiva; Domaći souffle od čokolade; Čaša bijelog vina  

6. Restoran „FORTUNA“, Obala A. Rismonda 3, t. 052813450 ili 0977008008

Riblji meni: Aperitiv dobrodošlice; Bakalar; File brancina u umaku sa istarskim tartufima i slanim krumpirom; Palačinka; Bijelo vino 0,2 l i voda

Mesni meni: Aperitiv dobrodošlice Ovčji sir sa istarskim tartufima  Pileći file u umaku sa istarskim tartufima i slanim krumpirom Palačinka  Crno vino 0,2 l i voda  

7. Restoran „DREAM“, J. Rakovca 18, t. 052830613 ili 0915799239

Riblji meni: Sardine na savour; Crni bigoli sa grdobinom; Kolač od višnje; Malvazija Deklić  

Mesni meni: Juha od bundeve; Svinjska pisanica s njokama; Čokoladni tart; Merlot Medea  

8. Restoran „SANTA ROMA“, J. Rakovca 42, t. 0911555000

Riblji meni: Hladni morski pijat (slani inćuni, salata od hobotnice, riblja pašteta); Rolani filet brancina na pečenoj crnoj palenti sa kremom od crnog tartufa; Torta od suhe smokve; Čaša bijelog vina  

Mesni meni: Pašteta od obrazine boškarina sa crnim tartufom; Kotlet na kremi od graška sa sotiranom mrkvom; Cheesecake „Malvazija“; Čaša crnog vina   

9. Restoran "KANTINON", Obala Aldo Rismondo 18, t. 052816075

Riblji meni: Domaće srdele na savor; Jadranska skuša na tavici, pečena istarska rajčica, koromač i masline; Domaće fritule s umakom od višnje; 0,20l vina ili 0,30l točenog piva  

Mesni meni: Istarska maneštra s bobom, slanutkom i pancetom; Goveđi šugo s domaćim njokima od skute; Domaće fritule s umakom od višnje 0,20l vina ili 0,30l točenog piva

 

Navedene delicije moći ćete kušati po promotivnoj cijeni od 120,00 kuna po meniju. Poželjna rezervacija.

Izložba Anton Tone Božac: Prikazi Istre između rukotvorstva i umjetnosti

Vrijeme:29.09.2020.- 23.10.2020. Mjesto: Žminj

Nema kratkog opisa

Detaljnije

Izložba Anton Tone Božac: Prikazi Istre između rukotvorstva i umjetnosti

Vrijeme:29.09.2020.- 23.10.2020., 10:00 - 14:00 Mjesto: Žminj Lokacija:Kula

10:00 - 14:00

Izložba je prvotno otvorena 2019. u sklopu manifestacije Dani rukotvorina u Etnografskom muzeju Istre. Nakon Pazina izložba će gostovati u Žminjskoj Kuli do 23. listopada, a posjetitelji će je moći razgledati od ponedjeljka do petka u vremenu 10:00 - 14:00 sati.
Ulaz je slobodan.

Anton Božac rođen je i živo u mjestu Feštini na Žminjštini. Radni vijek proveo je radeći u rudnicima u Raši i Labinu od 1955. do 1983. godine. Njegova okupacija bilo je drvo i ljubav prema starini. Svaki slobodni trenutak ili predah od posla koristio je za rezbarenje. Život i rad, sebi bliskih ljudi koji su ga okruživali i s kojima je odrastao i živio, vjerno je prikazivao u figurama od drva. Njegovi radovi stoga su neprocjenjivi kao vizualni svjedoci tog vremena. Bilo da se radi o pečenju kruha, predenju, piljenju drva, obradi zemlje, rudarima u rudniku i drugim svakodnevnim poslovima nekadašnjeg života na selu. Svojim je radovima godinama obogaćivao mnoge sajmove i manifestacije, a dobitnik je mnogih priznanja i nagrada. Kroz svoje radove pokazao je svu ljubav prema baštini koja će uvijek ostati pretočena u drvo i kamen. Barba Tone izlagao je diljem Istre na feštama i smotrama suvenira, bez kojih su te manifestacije bile nezamislive. One predstavljaju tradicijski život Istre. Iz tog razloga posebno priznanje dodijelila mu je i Turistička zajednica Istarske županije za doprinos u promociji Istre putem izvornog istarskog suvenira.

Na izložbi će se moći vidjeti njegovi radovi iz fundusa muzeja i privatne zbirke obitelji.

Sukladno epidemiološkim mjerama u prostorijama Kule posjetitelji su obavezni nositi maske za lice.

1 - 12 od ukupno 35

Turistička zajednica općine Funtana

Bernarda Borisia 2

HR – 52452 Funtana

 

Tel. +385 52 445 119

E-mail: info@funtana.com

Copyright 2016. Turistička zajednica općine Funtana