Pretraži smještaj

Pretraži smještaj  

1 - 12 od ukupno 418

  ...

In nomine sancte… Castrum Pisinum

Vrijeme:02.06.2023.- 02.06.2024. Mjesto:Pazin

Izložba na otvorenom

Detaljnije

In nomine sancte… Castrum Pisinum

Vrijeme:02.06.2023.- 02.06.2024. Mjesto:Pazin Lokacija:Plato ispred Kaštela
Izložba na otvorenom
 • Organizator:
 • Muzej grada Pazina

Izložbom In nomine sancte… Castrum Pisinum obilježava se 1040 godina od prvog spomena pazinskog Kaštela! Informativnog je karaktera i predstavlja svojevrsni uvod u Kaštel za posjetitelje pružajući relevantne i zanimljive informacije o povijesti, arhitekturi i značaju Kaštela svim gostima grada Pazina.

Kroz 15 panoa ispričana je priča o Kaštelu – kroz burna stoljeća, povijest, arhitekturu i zanimljivosti u i oko Kaštela i to kronološki, od 983. godine i njegova prvog spomena pa sve do sredine 20. stoljeća, kada postaje dom muzejskim ustanovama, što jest i danas.

Osim povijesti i arhitekture, koje su temeljne sadržajne okosnice izložbe, za svaki je vremenski period i na svakom panou istaknuta i poneka zanimljivost iz povijesti, života, heraldike, umjetnosti, a koje su vezane uz Kaštel ili nadopunjuju već poznate priče i podatke.

Uz kronološki prikaz povijesnih činjenica, izmjena, izgradnji i nadogradnji u kontekstu arhitekture Kaštela te važnosti i značaja u kontekstu prvenstveno Pazinske knežije (Pazinske grofovije), ali i drugih povijesnih trenutaka, izložba donosi i neke do sada manje poznate podatke i zanimljivosti, a obiluje fotografijama i reprodukcijama arhivske i muzejske građe.

Osim građe Muzeja grada Pazina i arhivskog gradiva Državnog arhiva u Pazinu, za potrebe istraživanja i izložbe korištena je građa iz Apostolskog arhiva u Vatikanu, Arhiva Republike Slovenije, Biskupijskog arhiva u Poreču, Hrvatskog državnog arhiva, Državnog arhiva u Rijeci, Nacionalne knjižnice iz Beča te Pomorskog muzeja Sergej Mašera iz Pirana.

»» Pazinski kaštel


Naši: Nostri

Vrijeme:26.10.2023.- 30.04.2024. Mjesto:Pula-Pola

Izložba o povijesti pulskog nogometa

Detaljnije

Naši: Nostri

Vrijeme:26.10.2023.- 30.04.2024. Mjesto:Pula-Pola Lokacija:Kaštel/PPMI
Izložba o povijesti pulskog nogometa
 • Organizator:
 • Povijesni i pomorski muzej Istre - Museo storico e navale dell’Istria
 • www.ppmi.hr
 • +385 52 211 566
 • ppmi@ppmi.hr
 • www.ppmi.hr

Otvoreno: 09:00 – 17:00

Izložba posvećena razvitku pulskog nogometa prikazana je kroz aktivnosti raznih nogometnih klubova koji su u gradu djelovali kroz godine, uz podatke o mjestu gdje su djelovali, uspjesima i drugim tehničkim obilježjima. Centra za posjetitelje Noordung, u kojem se izložba nalazi, ispunjen je nogometnim rekvizitima, a sinteza pulske nogometne povijesti obuhvaća stoljeća i pol ovoga sporta koji čini neizostavni dio gradske memorije.

Mreža motovunskih susreta

Vrijeme:30.11.2023.- 30.04.2024. Mjesto:Pazin

Nema kratkog opisa

Detaljnije

Mreža motovunskih susreta

Vrijeme:30.11.2023.- 30.04.2024. Mjesto:Pazin Lokacija:Muzej Grada Pazina

Izložba Mreža motovunskih susreta nastala je kao rezultat međumuzejske suradnje Muzeja grada Pazina, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke i Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba. Premijerno je otvorena 12. rujna 2023. godine u MMSU u Rijeci ako rezultat kustoske koncepcije Branke Benčić, ravnateljice i kustosice MMSU, u suradnji s Ivom Kelentrić (MMSU), Majom Zidarić Pilat (MGP) i Jasnom Jakšić (MSU), a 30. studenog 2023. godine u 18,00 sati bit će otvorena u Muzeju grada Pazina u kojem se, kao slijedniku Likovne galerije – jednog od suorganizatora Susreta, građa Susreta baštini i čuva.

Motovunski likovni susreti, organizirani kao međunarodni susreti vizualnih umjetnika, višegodišnja su tematska manifestacija koja se između 1972. i 1984. godine održavala u Motovunu, u Istri. U tom je razdoblju realizirano 11 likovnih susreta umjetnika različitih poetika, generacija i provenijencija: 1972. Pejzaž; 1973. Akt; 1974. Projekt urbane intervencije; 1976. Identitet; 1977. Novi pejzaž, fotografija i polaroid; 1978. Serigrafija; 1979. Transformacije papira; 1980. Mladi 80 (Nova slika); 1981. Nova skulptura; 1983. Na papiru i 1984. Postmoderna arhitektura i motovunsko arhitektonsko naslijeđe, a sudjelovalo je preko 120 umjetnika uglavnom iz SFRJ i Italije, te međunarodnih umjetnika. Susrete su suorganizirali Galleria del Cavallino iz Venecije i Etnografski muzej iz Pazina, te Galerija suvremene umjetnosti (danas MSU) iz Zagreba, koja se projektu priključuje 1976. godine.

Povezujući lokalne umjetnike s mladim i renomiranim, hrvatskim i međunarodnim umjetnicima, u Motovunskim susretima tijekom godina sudjelovali su: Marina Abramović, Claudio Ambrosini, Bojan Bem, Zvjezdana Fio, Tomislav Gotovac, Sanja Iveković, Nina Ivančić, Jagoda Kaloper, Ivan Kožarić, Živa Kraus, Jusuf Hadžifejzović, Julija Lozzi, Dalibor Martinis, Zdravko Milić, Dora Maurer, François Morellet, Michele Sambin, Duba Sambolec, Mauro Stipanov, Mladen Stilinović, Ulay, Goran Trbuljak, Luigi Viola i drugi.

Pogled na Motovunske susrete danas se oblikuje putem međumuzejske i međunarodne suradnje, okupljajući umjetnike i umjetničke radove, institucije, zbirke i kustose. Predstavlja rad na umrežavanju i zajedničkom radu, kao i interes za povijest izložbi i povijest institucija. Motovunski susreti dio su umjetničkog i institucionalnog pamćenja prostora Istre i Hrvatske u kontekstu razvoja suvremene umjetnosti i međunarodnih mreža umjetnika i institucija u SFRJ u drugoj polovini 20. stoljeća. Motovunski susreti otvorili su nove mogućnosti suradnje talijanskih i jugoslavenskih umjetnika, internacionalizaciju umjetničkog prostora, interes za suvremene umjetničke prakse i recentna zbivanja u umjetnosti, prostor za susrete, razmjenu ideja i zajednički rad, kao prostor novih mogućnosti za novu generaciju umjetnika i kustosa.
(preuzeto s www.mmsu.hr)

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Istarske županije – Regione Istriana, Grada Pazina, Turističke zajednice središnje istre i Muzeja grada Pazina.

Ča delamo kad niš ne delamo

Vrijeme:07.12.2023.- 30.11.2024. Mjesto:Pazin

Izložba o slobodnom vremenu istarske svakodnevice

Detaljnije

Ča delamo kad niš ne delamo

Vrijeme:07.12.2023.- 30.11.2024. Mjesto:Pazin Lokacija:Pazinski kaštel
Izložba o slobodnom vremenu istarske svakodnevice
 • Organizator:
 • Etnografski muzej Istre/Museo etnografico dell\'Istria
 • www.emi.hr
 • +385 52 625040
 • emi@emi.hr
 • www.emi.hr

Izložba u Etnografskom muzeju Istre/Museo etnografico dell\'Istria tematizira slobodno vrijeme od prve polovice 20. stoljeća do danas u istarskoj svakodnevici.

Imamo li uopće slobodnog vremena, je li ono zaista „slobodno“, koje su razlike u poimanju i provođenju slobodnog vremena u ruralnim i gradskim sredinama, kakvo je žensko i muško viđenje ove teme, kako su na njega utjecala društvena uređenja, industrijski razvoj, stvaranje potrošačkog društva te kako ga mladi danas upotpunjuju neka su od pitanja kojima se bavi ova izložba. Radeći na izložbi autorice su osvijestile širinu ove teme te izdvojile najupečatljivije aspekte koji su se istaknuli tijekom istraživanja (primjerice kino, „slobodne“ nedjelje, sport i rekreacija, ferije, hobiji…)

Uz stručnu literaturu, dokumentaciju i fotografsku građu posebnu važnost za izložbu imaju terenska istraživanja, odnosno priče dobivene od brojnih sugovornika.

Autorice izložbe: Mirjana Margetić i Nikolina Rusac
Oblikovanje postava: Tina Erman Popović

 

Selo gori, a baba se češlja

Vrijeme:10.02.2024.- 30.04.2024. Mjesto:Pula-Pola

Izložba Raoula Marinija

Detaljnije

Selo gori, a baba se češlja

Vrijeme:10.02.2024.- 30.04.2024. Mjesto:Pula-Pola Lokacija:Scandal Express
Izložba Raoula Marinija

U subotu 10. veljače 2024. godine, u 20 sati u Skandal Expressu se otvara izložba “Selo gori, a baba se češlja” svestranog pulskog umjetnika mlađe generacije Raoula Marinija.

Dok se naočigled raspadaju kulturne i društvene vrijednosti 20. stoljeća kada su underground art, uradi sam princip i lijevi aktivizam nastajali, možda je važnije no ikada biti punk umjetnik u onom smislu u kojem ga je McLaren nazvao stavom nevezanim za ikonografiju, čistim kreativnim potencijalom u destrukciji. Upravo je takva Marinijeva umjetnost u svim njenim segmentima, autentična, hrabra, s pozivom na buđenje i akciju. Sam naziv izložbe “Selo gori, a baba se češlja” preuzet u formi poslovice, ali kao doslovni citat naziva istoimene serije, ukazuje na atmosferu i poruku Raoulove izložbe, ali i njegov interes za lokalno i ruralno u odnosu na globalno i suvremeno u kontekstu običaja, vrijednosti i kulture u cjelini. Također, naziv izložbe se može čitati i kao pogled na sveopću inertnost građana i zajednice, izostanak djelovanja i bunta dok se u Puli i svijetu događanju ekološke krize, pljačke javnog dobra, izdaja vrijednosti, ali i manje važne sitnice poput zabrane toplesa na plažama.

Marinijev široki svjetonazor i različita područja interesa neminovno su oblikovani talijanskim korijenima i studijem na likovnim akademijama u Urbinu i Veneciji, kao i istarskom kulturom te lokalnom zajednicom u kojoj radi i djeluje. Nekoliko je godina predavao likovnu kulturu u talijanskoj Osnovno školi Giuseppina Martinuzzi u Puli, a danas se osim mnogih grafičkih tehnika u kojima se umjetnički izražava bavi i izradom scenografija za filmove.

Marini je za svoju najnoviju izložbu odabrao upravo Skandal Express, jedno od najdugovječnijih alternativnih okupljališta pulske kulturne scene što odražava njegovu težnju da svaku svoju umjetničku akciju pretvori u društveni happening na kojem će se posjetitelji osjećati gotovo kao članovi obitelji ili suučesnici u promjeni i buđenju koje Raoul zagovara. Izložba “Selo gori, a baba se češlja” obuhvaća grafike nastale u razdoblju od 2017. godine do danas te su kao svojevrsni site-specific odabrani upravo radovi manjeg formata kako bi se uklopili u negalerijski prostor Skandala Express. Umjetnik će na otvorenju izložbe tehnikom plošnog tiska uživo za posjetitelje tiskati radove. Izložba Raoula Marinija druga je po redu u novom izložbenom ciklusu koji će se periodično održavati u Skandal Expressu u želji da se osnaži lokalna kulturno-umjetnička scena.Umag Trophy

Vrijeme:07.03.2024.- 21.04.2024. Mjesto:Umag-Umago

Međunarodni nogometni turnir

Detaljnije

Umag Trophy

Vrijeme:07.03.2024.- 21.04.2024. Mjesto:Umag-Umago Lokacija:Array
Međunarodni nogometni turnir

Tradicionalni međunarodni nogometni turniri za mlade uzraste od U8. do U14. godina

Program:

07.-10.03.2024. Umag-Umago, Stella Maris Umag Trophy Međunarodni nogometni turnir U12
14.-16.03.2024. Umag-Umago, Stella Maris Umag Trophy Međunarodni nogometni turnir U8/U9
21.-24.3.2024. Umag-Umago, Stella Maris Umag Trophy Međunarodni nogometni turnir U10/U11
18.-21.4.2024. Umag-Umago, Stella Maris Umag Trophy Međunarodni nogometni turnir U13/U14

Šetimane fritaja središnje Istre

Vrijeme:29.03.2024.- 21.04.2024. Mjesto:Središnja Istra

Posebna ponuda u konobama

Detaljnije

Šetimane fritaja središnje Istre

Vrijeme:29.03.2024.- 21.04.2024. Mjesto:Središnja Istra Lokacija:Središnja Istra
Posebna ponuda u konobama

Fritaja je tradicionalni istarski objed koji se priprema u kombinacijama raznih sastojaka, među kojima glavno mjesto zauzima samoniklo bilje dostupno na području Istre. Posebno su popularne u proljetnom razdoblju kada će njihov okus uz domaća jaja upotpuniti šparuge, maslačak ili medvjeđi luk.

Istarske fritaje najukusnije su u proljeće - posjetite odabrane ugostiteljske objekte i kušajte bogatstvo okusa sezonskih namirnica i domaćih jaja.

Šetimane fritaja središnje Istre odvijat će se od 29. ožujka do 21. travnja 2024. godine i u navedenom će razdoblju ugostitelji nuditi fritaje – tradicionalni istarski objed u kombinacijama raznih sastojaka, među kojima će glavno mjesto zauzimati samoniklo bilje dostupno na području Istre upravo u proljetnom razdoblju, kao što su šparuge, rukola i hmelj uz, naravno, domaća jaja.

Cijene fritaja kretat će se od 5 do 10 eura, a kušati ih možete u sljedećim ugostiteljskim objektima:

KONOBA JELENIĆ
Fritaja s vazmenim lukom, Fritaja sa špaletom, Fritaja s tartufima, Fritaja s domaćom kobasicom

KONOBA MARINO
Fritaja s mladim (vazmenim) lukom, Fritaja s hmeljom, Fritaja s pancetom

KONOBA DIŠPET
Fritaja od šparoga i pršuta, Fritaja od tikvica, gljiva i luka, Fritaja s tartufima

TOMAŽOVA KONOBA
Fritaja sa šparugama i pancetom, Fritaja s pršutom i rokulom, Fritaja s tartufima, Fritaja s mladim lukom i mladom špaletom

Bruchzonen

Vrijeme:29.03.2024.- 26.04.2024. Mjesto:Pula-Pola

Izložba fotografija Michaela Goldgrubera

Detaljnije

Bruchzonen

Vrijeme:29.03.2024.- 26.04.2024. Mjesto:Pula-Pola Lokacija:Galerija Makina
Izložba fotografija Michaela Goldgrubera

Dani šparoga na Buzeštini

Vrijeme:01.04.2024.- 30.04.2024. Mjesto:Buzet

Posebna ponuda u restoranima i konobama 

Detaljnije

Dani šparoga na Buzeštini

Vrijeme:01.04.2024.- 30.04.2024. Mjesto:Buzet Lokacija:Array
Posebna ponuda u restoranima i konobama 

U ugostiteljskim objektima na Buzeštini možete kušati raznovrsna jela pripremljena na bazi šparoga - od tradicionalnih fritaja pa sve bifteka u umaku od šparoga!

Kino Pazin

Vrijeme:02.04.2024.- 04.05.2024. Mjesto:Pazin

Projekcije filmova u travnju

Detaljnije

Kino Pazin

Vrijeme:02.04.2024.- 04.05.2024., 20:00 Mjesto:Pazin Lokacija:Pučko otvoreno učilište Pazin
Projekcije filmova u travnju

20:00

Program:

Utorak, 02. travnja: Bob Marley: One love - biografski, glazbeni, drama

Utorak, 09. travnja: Utrka za slavu: Audi v. Lancia - sportski, biografski, drama

Četvrtak, 11. travnja: Okus ljubavi - romantični, drama

Utorak, 16. travnja: Istjerivači duhova: ledena prijetnja - pustolovina, akcija, komedija, znanstvena fantastika

Utorak, 23. travnja: Back to Black - biografski, glazbeni

Utorak, 30. travnja: Majčinski instinkt - drama, triler

Subota, 04. svibnja: Miraculous film pustolovine Bubamare i Crnog mačka - SINK - pustolovina

Više informacija

 

Piano poolA

Vrijeme:05.04.2024.- 09.07.2024. Mjesto:Pula-Pola

Pijanistički festival

Detaljnije

Piano poolA

Vrijeme:05.04.2024.- 09.07.2024. Mjesto:Pula-Pola Lokacija:Array
Pijanistički festival
 • Organizator:
 • IM Infinite Music Art Association

Organiziranjem festivala i koncertnih ciklusa klasične glazbe IM Infinite Music dovest će u Pulu umjetnike koji su redoviti gosti najprestižnijih svjetskih koncertnih dvorana.

Raspored gostovanja:
5. travnja 2024. Aleksandar Madžar (Belgija/Srbija)
9. svibnja 2024. Oliver Kern (Njemačka)
7. lipnja 2024. Filippo Gamba (Italija)
9. srpnja 2024. Jan Niković (Hrvatska)

STVARALAČKE SNAGE IM:
Vesna Ivanović Ocwirk: pijanistica, klavirska pedagoginja i višegodišnji organizator nekoliko festivala komorne glazbe, koncertnih ciklusa i promotor mladih talenata. Programski je ravnatelj Umjetničke organizacije IM Infinite Music.
Marijan Đuzel: pijanist, klavirski pedagog i umjetnički ravnatelj Umjetničke organizacije IM Infinite Music. Umjetnik s bogatim koncertnim iskustvom u zemlji i u inozemstvu.

Izložba: Hrvati na ledenom moru

Vrijeme:06.04.2024.- 05.05.2024. Mjesto:Novigrad-Cittanova

Nema kratkog opisa

Detaljnije

Izložba: Hrvati na ledenom moru

Vrijeme:06.04.2024.- 05.05.2024. Mjesto:Novigrad-Cittanova Lokacija:Muzej-Museo Lapidarium, Veliki trg 8a

Otvoreno: 09:00 - 15:00, subotom 10:00 – 14:00, nedjeljom zatvoreno

Izložba „Hrvati na ledenom moru“ predstavlja svjetski poznatu austro-ugarsku znanstveno-istraživačku ekspediciju osvajanja Arktika iz 1872./1874. u kojoj je, od 24 člana posade, sudjelovalo 12 mornara s Jadrana kojima su vođe ekspedicije Weyprecht i Peyer nadjenuli zajedničko ime Quarneroli. Upravo je i namjera ove izložbe istaknuti hrvatske mornare iz Hvara, Brača, Plomina, Voloskog, Opatije, Lovrana, Bakra, Malog Lošinja, Rijeke, Cresa i Trsta te njihov doprinos tom istraživanju. Autori izložbe su Milorad Stanić i Miljenko Smokvina.

Najspektakularnije otkriće ove ekspedicije bio je do tada nepoznati otočni arhipelag kojeg čini 191 otok. Nazvali su ga „Zemlja Franje Josipa“, a na njemu od tada postoji i rt Fiume, ali i mnogi drugi nama poznati toponimi.

Postav izložbe čini 30 ilustracija koje opisuju cjelokupni događaj, maketa broda „Admiral Tegetthoff“ u mjerilu 1:40, rad maketara Željka Skomeršića iz Krka i još 30-ak izvornih i vrijednih eksponata.

U sklopu izložbe bit će predstavljeno i prošireno izdanje pretiska knjige iz 1893. godine, autora Petra Kuničića „Hrvati na ledenom moru 1872-1874“, koja je tiskana povodom 150. obljetnice prve austro-ugarske polarne ekspedicije.

U znanstvenom smislu ova ekspedicija je preteča istraživanja klimatskih promjena i utjecaja Arktika na ostatak planete Zemlje.

1 - 12 od ukupno 418

  ...

Turistička zajednica općine Funtana

Bernarda Borisia 2

HR – 52452 Funtana

 

Tel. +385 52 445 119

E-mail: info@funtana.com

Copyright 2016. Turistička zajednica općine Funtana