Pretraži smještaj

Pretraži smještaj  

Klima i vrijeme

Hrvatska je jadranska i srednjoeuropska zemlja što se pruža od Dunava na sjeveroistoku do Istre na zapadu i Boke Kotorske na jugoistoku. Površina je kopna 56.538 km2 a pripadajućeg obalnoga mora oko 31.900 km2. Prema popisu iz 2001. godine ima oko 4,5 milijuna stanovnika. Glavni je grad Zagreb s oko milijun stanovnika.

Istra, najveći poluotok na Jadranskom moru (3160 km2), koji je dio toplog Sredozemnog mora, najdublje je uvučen u srednju Europu između Alpi i Dinara pa čini prirodna vrata srednje Europe za ulazak/dolazak na Jadran. Utjecajem Sredozemnoga mora zime su bez snijega, a ljeta duga, sunčana i topla. Istra se ubraja među najsunčanije oaze u Europi. Presijeca je 45. paralela i 14. meridijan. S obzirom na konfiguraciju krase je tri forme – Bijela, Crvena i Siva Istra. Razvedenost, bogatstvo obličja, zimzelena vegetacija, kultivirana polja i sklad urbanih aglomeracija daju joj specifičan pitoreskni pejzaž.

Funtana se smjestila na bogomdanom prostoru uz obalu koju oplakuje modro more Jadrana. To je najbliže toplo more kontinentalne Europe željne svih okusa i boja Mediterana. Konačno, upravo je hrvatski dio Jadrana najčišće more na Mediteranu. U Funtani će namjernik susresti predivnu razvedenu obalu s brojnim uvalama, otocima i hridima koji su u širokom vidokrugu obgrlili mjesto. Ovo je more izuzetno bogato florom i faunom.

Klima je blaga, mediteranska s prosječnom temperaturom u najhladnijem siječnju od +5 C i u najtoplijem kolovozu od +28 C. Može se ugodno spavati i zimi i ljeti; ne trese hladnoća, ne guši zapara. Sezona kupanja ovdje traje od svibnja do listopada. Upravo ove prirodno-klimatske pogodnosti utjecale su na razvoj turizma i dolazak velikog broja gostiju. Zapadna obala Istre ima oko 2000 sunčanih sati godišnje. Osnovni su vjetrovi bura, jugo i maestral. Bura puše uglavnom zimi s kopna prema moru i donosi zahlađ‘enje, jugo ili široko puše s pučine prema kopnu i donosi naoblaku i kišu, a maestral, koji ljeti puše s pučine, donosi blagotvorno osvježenje.

Turistička zajednica općine Funtana

Bernarda Borisia 2

HR – 52452 Funtana

 

Tel. +385 52 445 119

E-mail: info@funtana.com

Copyright 2016. Turistička zajednica općine Funtana