Pretraži smještaj

Pretraži smještaj  

Izvori u Funtani

Voda je život, kaže mudra izreka. A Funtana čiji naziv dolazi od latinskog fons, fonticus, što znači izvor, mjesto je u čijem već samom imenu žubori voda.

O čemu je riječ? Ako ste ovdje prvi put, pitajte kakvog ljubaznog domaćina i on će vas rado otputiti uz glavnu cestu do lijepo uređ‘enog zelenog punkta tik uz more gdje se danas djeca vole igrati, a stariji odmarati oči pogledom uprtim u pučinu mora.

Upravo se nalazite kod Šterne i Perila – slavnih funtanjanskih izvorišta vode po kojima je mjesto dobilo ime i sjecištu mnogih staza koje su stoljećima tabale mnoge žedne, ali i znatiželjne stope željne okrjepe.

A Funtana nema samo te izvore… Iako ih se spominje mnogo više, ipak su ova dva, tik uz more, upravo ona najvažnija, koja su Funtanu blagoslovila i učinila je posebnim mjestom i od kojih je u antičko doba sve do rimske vile u Zelenoj laguni vodio akvadukt.

U manje sretnim vremenima, kada vode nije bilo u izobilju i kada se za posebno teških suša njena vrijednost uspoređ‘ivala s onom zlata, do funtanjanskih se izvora satima hodalo iz okolnih mjesta.

O značaju i dragocjenosti vode koja se od njenih bogomdanih izvora u bačvama i tzv. kaštelanama pažljivo prevozila na udaljenija odredišta svjedoči i činjenica da su cijelu transakciju nerijetko osiguravale snage reda jer, ruku na srce, tek kada izvori presuše, voda doista postaje neprocjenjivo blago bez kojeg nema života!

Turistička zajednica općine Funtana

Bernarda Borisia 2

HR – 52452 Funtana

 

Tel. +385 52 445 119

E-mail: info@funtana.com

Copyright 2016. Turistička zajednica općine Funtana