Pretraži smještaj

Pretraži smještaj  

U Istri uklonjeni svi cestovni i pomorski granični prijelazi

U novogodišnjoj noći, nakon što je sat otkucao ponoć, u Istri su na šest cestovnih graničnih prijelaza s Republikom Slovenijom podignute rampe, čime je simbolično obilježen ulazak Hrvatske u schengenski prostor.

Svečanost je održana na graničnom prijelazu Plovanija u organizaciji Istarske županije i Grada Buje-Buie uz prisustvo oko tisuću posjetitelja.

Rampa je podignuta točno u ponoć uz „Odu radosti“ koju je izvela Limena glazba Zajednice Talijana Buja, a prisutne su pozdravili istarski župan Boris Miletić, gradonačelnik Buja-Buie Fabrizio Vižintin, načelnik PU istarske Alen Klabot i zamjenik gradonačelnika Grada Kopra Janez Starman.

Osim na graničnom prijelazu Plovanija, rampe su u ponoć podignute i na graničnim prijelazima Kaštel, Požane, Jelovice, Lucija i Slum, a s radom su prestali i pomorski granični prijelazi u Rovinju i Poreču te sezonski prijelazi u Novigradu i ACI marini u Umagu.

U Poreču je otvaranje Carinskog gata za javnost slavljenički obilježeno u novogodišnjem jutru. Na gatu koji zauzima središnju poziciju na gradskoj rivi okupilo se na stotine Porečana i gostiju, koji su uz dobru kapljicu, pljukance sa šugom od sipa i živom muzikom kroz druženje i ples dočekali ovu povijesnu odluku. Proslavu su zajednički organizirali Turistička zajednica Grada Poreča, Lučka uprava Poreč i Grad Poreč-Parenzo.

Kontrole u zračnim lukama provodit će se još do 26. ožujka 2023. godine.

Turistička zajednica općine Funtana

Bernarda Borisia 2

HR – 52452 Funtana

 

Tel. +385 52 445 119

E-mail: info@funtana.com

Copyright 2016. Turistička zajednica općine Funtana