Pretraži smještaj

Pretraži smještaj  

U Funtani, u petak 10. kolovoza svečano je otvorena 25. izložba slika i skulptura Naiva u Istri

Pred mnoštvom posjetitelja u galeriji Zgor murve u Funtani, koja djeluje u sklopu funtanjanske turističke zajednice, proteklog je petka, 10. kolovoza 2018. obilježeno četvrt stoljeća „Naive u Istri“. Bogat postav, a riječ je o 34 radova (slika, skultptura, reljefa, pirografija u drvu) ukupno devetnaest autora, otvorio je svestrani umjetnik, književnik, publicist i satiričar Drago Orlić.

Svoja su djela na ovogodišnjoj Naivi predstavili: Mario Biljuh, Vera Bosazzi, Božena Havlik, Ivan Janko Hekić, Marino Jugovac, Divna Kontošić, Mario Blaž Kontošić, Ivan Liović, Marino Lušičić, Silvija Marčec, Ida Matijašić, Anton Meden, Vesna Paladin, Marija Peti Božić, Mladen Prodan, Barbara Špiljak, Davorka Tenčić Radočaj, Duilio Trošt i Olga Vicel.

Prisutne je u ime Turističke zajednice općine Funtana pozdravila direktorica Turističkog ureda mr.sc. Ana Milohanović Čehić istaknuvši veliko zadovoljstvo i ponos na ovo jedinstveno okupljanje naivnih umjetnika Istre te činjenicu što su tako vrijedan kulturni projekt uspjeli održati i promicati u kontinuitetu tako dugi niz godina.

Turistička zajednica općine Funtana i ove je godine najboljim autorima prema ocjeni prosudbenog povjerenstva dodijelila pet novčanih nagrada. Prvu nagradu i novčani iznos od 3.000 kuna osvojila je „Koza“ – skulptura u drvu-kestenu, autora Marina Jugovca. Druga nagrada i novčani iznos od 2.000 kuna pripao je slici pod nazivom „Tri nara u Dalijevoj ladici“ ulje na platnu, autora Duilia Trošta. Treću nagradu i novčani iznos od 1.500 kuna dobila je slika „Pijetao na grani“, ulje na staklu Marije Peti Božić, četvrtu nagradu i 1.000 kuna osvojio je crtež u tušu, pod nazivom „Ulika“ autora Ivana Janka Hekića, a petu nagradu dobila je Vesna Paladin za rad pod nazivom „Buje“, grad na brdu, keramika, kombinirana tehnika.

Nakon otvaranja izložbe uslijedila je zakuska uz muziku.

Izložbu prati i prigodni katalog, uradak mlade dizajnerice iz Funtane Tee Budinjaš. Izložba se može pogledati svakog dana do 7. rujna u večernjim satima.

KRONIKA LIKOVNE MANIFESTACIJE NAIVA U ISTRI

FUNTANA 1996. – 2018.

Sadržaj: Dvadeset i pet izdanja Naive u Istri, 1994.-2018. godina * Nagrade autorima Turističke zajednice Funtane po ocjeni žirija * Biografije autora naive koji su izlagali u sklopu likovne manifestacije Naiva u Istri

AUTOR Robert Buršić

Naivu u Istri prepoznala je kao turističku ponudu ondašnja Turistička zajednica mjesta Funtana (danas TZ Općine Funtana) već prve godine postojanja, 1994. godine,  i  zahvaljujući samo njoj ovdje je savila svoje gnijezdo.

U kulturnom dijelu svoga programa, TZM kreće s projektom: Naiva u Istri. Novinar Daniel Načinović, jedan od inicijatora ovoga projekta, objavio je u Glasu Istre: “Prvi službeni sastanak predstavnika TZM Funtane i inicijatora održavanja Prve izložbe istarske naive Funtana ’94 održan je 16. svibnja na kojem je sudjelovao i jedan od najpoznatijih istarskih slikara naive Mario Mendica iz Pule”.

Na sastanku u Funtani, osim Načinovića i Mendice, sudjelovali su direktor TZM Funtane Tomislav Čoga, predsjednica Vijeća TZM Ondina Žužić, te novinar-urednik u Glasu Istre Robert Buršić.

Prva likovna manifestacija Naiva u Istri – Funtana ’94 održana je u galeriji Zgor murve u Ribarskoj ulici, a ime joj je nadjenuo književnik, novinar, glazbenik i publicist Daniel Načinović, koji je tijekom godina i sam Zgor murve izlagao svoja djela.

Prije naive u galeriji je od 1. do 25. srpnja 1994. izlagao slikar Severino Majkus.

Vrijednost projekta Naiva u Istri prepoznala je svojedobno Turistička zajednica Istarske županije koja je TZ dodijelila, ne Zlatnu kozu, već priznanje za seriju izložbi te spregu turizma i kulture.

Godine 2000. uslijedila je temeljita obnova zgrade u Ribarskoj, na čijem je prvome katu uređen galerijski prostor. Krov je srušen  i podignut novi, viši, te postavljen novi pod. Obnovljena zgrada i novi galerijski prostor svečano su otvoreni u lipnju 2000. godine izložbom akvarela svjetski poznatog hrvatskog slikara naive Ivana Rabuzini, koji je nazočio izložbi.

U prizemlju iste zgrade donedavna je uredovala recepcija autokampa Puntica.

Do 1997. urednici postava i popratnih kataloga bili su Robert Buršić i Daniel Načinović, kada organizaciju preuzima porečko Otvoreno pučko učilište. Od godine 2011. do 2018, organizaciju preuzima Robert  Buršić u suradnji s Turističkom zajednicom Funtane, direktorom Tomislavom Čogom, potom direktoricom Anom Milohanović Čehić.

Zanimljivo da su izložbu većinom otvarali istarski književnici i pjesnici, što je izvrsna simbioza stvaratelje riječi i stvaratelje slika, jedni sa svojim što/ča/kaj, a drugi s kistom, tušem, olovkom ili dlijetom: i oni od pera i oni od kista, pišu i rišu Istru kakva je bila, kakva jest i kakva bi (po njima) trebala biti.

Bili su to književnici i pjesnici Miroslav Sinčić, Antun Milovan, Tomislav Milohanić, Branko Mrkušić i Milan Rakovac, da bi se književnik i pjesnik Daniel Načinović i sam okušao u naivnom izričaju.

DVADESET I PET IZDANJA NAIVE U ISTRI

GODINA 1994.

Na prvoj izložbi Naiva u Istri – Funtana 1994. izlagali su Mira Franješević (Okićeno stablo, Portun), Ivan Ivić Gologrčan (Lipa moja Mažurano), Mario Mendica (Nonić s unukom, Uvala, Povratak), Daniel Načinović (Zadnji boškarin, Na malome molu, Et in terra pax), Mladen Prodan (Mrtva priroda, Vol, Černobil), Frane Runko (Istranka) i Duilio Trošt (Fazan, Ostaci istarskog boškarina). Na zidovima Zgor murve visjela je dvadeset i jedna slika. „Sastali smo se ovdje, pod murvom, upravo kao što su se nekad naši stari sastajali, ne bismo li vidjeli ono što je Istra nekad bila, što je danas, da bi još sretnija bila“, rekao je na otvorenju prof. dr. Josip Bratulić.

Direktor TZM Funtana Tomislav Čoga je napomenuo: “Kada smo domislili i ostvarili ovu likovnu galeriju Zgor murve, željeli smo poglavito da se u jednome razdoblju godine, ljetnome, i k tome u mjesecu zaštitnika Funtane, sv. Bernarda, ovdje predstave istarski naivci. Oni jesu prisutni u likovnome stvaralaštvu Istre, ali u sjeni, samozatajno stvaraju, rišu i oblikuju svoja viđenja i snoviđenja. Mi ćemo nastojati i mi želimo da turistička Funtana, Turistička zajednica mjesta Funtane, bude okupitelj i prostor prezentacije i afirmacije svih likovnih stvaratelja koji se svrstavaju i koji se mogu svrstati pod nazivom: naiva u Istri. Rekoh likovno, a to ujedno znači da ćemo okupiti i prezentirati i one stvaratelje koji svoja viđenja i snoviđenja, u izrazu naive, oživotvoruju u kamenu ili drvu, koji dakle trodimenzionalno izražavaju svoju naklonost spram okolišu u kojemu žive”.

U katalogu koji je pratio izložbu, dr. Josip Bratulić je, među ostalim, napisao: “Doista je vrijedno svake pohvale nastojanje TZ Funtane da ovom izložbom istarskih naivaca ukaže na stvaralaštvo domaćih amatera (amater znači ljubitelj), koja će sigurno privući i ljubitelje tzv. izvornog stvaralaštva da tako posvjedoči naše vrijeme, njegovu osjetljivost za ljepotu zavičaja, za boje našega kraja koje vesele i raduju ljudsko oko. Ova izložba bit će, nadamo se, poticaj da u ovaj krug stvaralaca stupe i drugi stvaraoci, ali i one istarske teme koje vape da budu posvjedočene zapisaom, crtežom, linijom, bojom – svim onim oblicima koji svjedoče o jednostavnoj i toploj zauzetosti prema domaćem i zavičajnom, prijateljskom i ljudskom iskazu ljepote i ljubavi”.

Otvorenju izložbe prisustvovao je izvanredni i opunomoćeni ambasador Narodne Republike Kine u Hrvatskoj Xie Xiquin sa suprugom Siuh. Bio je oduševljen motivima istarskog krajolika i boškarina, koji ga podsjeća na njegov zavičaj. Rekao je: “Dolazim iz južne Koreje gdje je nekad bilo jako puno volova”. Kineski dužnosnik sa suprugom došao je u Funtanu u pratnji Vere i Željka Matića iz Ministarstva vanjskih poslova RH.

Izložbu je razgledalo više od tri tisuće posjetitelja.

Istarski naivci koji su izlagali Zgor murve 1994. godine, iduće godine gostovali su u Koprivnici u galeriji Art party. Izložbu su uz koordinaciju istarskih ogranaka Matice hrvatske, organizirali Centar mladih Duga iz Koprivnice i Turistička zajednica mjesta Funtana.

GODINA 1995.

Krugu likovnih stvaralaca naive koji su izlagali u Funtani ’94. pridružio se Anđelo Paliska iz Ripende kod Labina koji oblikuje skulpture u drvu.

Izlagalo je devet autora s ukupno dvadeset i tri rada: .

Naivu u Istri – Funtana ’95. otvorio je književnik i pjesnik Miroslav Sinčić, koji je istaknuo: „Već lani, a pogotovo ove godine kada se Naiva u Istri nastavlja, dodirnula nas je misao: nije li započet ne samo pionirski, već i dugoročan i značajan kulturni projekt, koji bi ubuduće mogao zapaženo, u ponečemu i presudno, utjecati na likovni život u Istri, osobito u onom segmentu stvaralaštva koje nazivamo naivnim?“.

Urednici kataloga bili su Robert Buršić i Daniel Načinović, autor designa i dizajna Aleksandar Saša Borovac, tisak Sigra Poreč.

GODINA 1996.

Naiva u Istri – Funtana ’96. okupila je osam autora: Mira Franješević, Anton Meden, Daniel Načinović, Mladen Prodan, Marčelo Starčić, Duilio Trošt i Olga Vicel. Novi u starome društvu bio je Marčelo Starčić, član Udruge za čuvanje i promicanje naslijeđa Dvegrajci iz Kanfanara, jedini kipar na izložbi. Izmaknuvši se zamkama pukog suvenirskog pristupa svojim je figurama u kamenu upotpunio izložbu istarskih naivnih umjetnika.

Izložena su dvadeset i tri rada.

Izložbu je otvorio Antun Milovan, književnik, koji je u Predgovoru kataloga zapisao: “Već sama činjenica da se na jednom mjestu po treći put u zadnje tri godine održava skupna izložba istarskih naivnih umjetnika, nedvojbeno izaziva pozornost te budi nade kako jedna lijepa zamisao zapravo prerasta u plemenitu zavičajnu tradiciju”.

GODINA 1997.

U predgovoru katalogu Naive u Istri (kojoj nema imena Funtane s godinom!) Tomislav Milohanić, književnik koji je otvorio izložbu, napisao je: “Nameće mi se neodoljivo usporedba izvorne umjetnosti (naive) s pisanjem na dijalektu. Nastojanje blisko, na razini dopadljivosti i zavičajne prepoznatljivosti započinje zapravo stremljenje prema većim i složenijim zahtjevima imaginacije i duha. Sredstva su različita, ali je sukus stvaranja srodan. Radi se o povratku sebi, zavičaju, izvoru. S jedne strane materinska riječ, besida, s druge strane razdraganost boja, raskoš slikarske intime, koja nam stvaralačkom preobrazbom predočuje riznicu sjećanja”.

Izlagalo je šest autora s ukupno dvadeset i jednim djelom.

Te je godine organizaciju Naive u Istri preuzelo Narodno sveučilište Poreč/Pučko otvoreno učilište, odgovorni urednik kataloga Andi Bančić, koncept i dizajn Aljoša Brajdić, grafička obrada Arthur vizualne komunikacije, tisak Tiskara Jakovčić.

GODINA 1998.

Jedanaest je autora na okupu sa svojim djelima u galeriji Zgor murve: Duilio Trošt, Mladen Prodan, Olga Vicel, Josip Pogorilić, Vlastimir Pavić, Dario Krivičić, Ivan Hekić, Mira Franješević, Anton Božac, Frane Runko i Marčelo Starčić. Predstavili su ukupno dvadeset i šest djela.

Izložbu je otvorio Branko Mrkušić, dramaturg- kulturnjak, koji je ustvrdio da se naivni stvaralac uglavnom rađa, a ne postaje, te zapisao: “Istarska naivna umjetnost nije posebnost za sebe, dio je svjetske i hrvatske tradicije, bar u etnografiji i izboru korijenja ideja kolektivnoga narodnog pamćenja sela, svega u njemu i uokolo njega. Sve to, naravno, ipak unutar drugačijih kulturoloških, klimatskih i folklornih različitosti podneblja”.

GODINA 1999.

Naiva u Istri – Funtana 1999. (ime Funtane opet se vratilo!) okupila je deset autora: Duilio Trošt, Anton Meden, Daniel Načinović, Josip Pogorilić, Olga Vicel, Suzana Linč, Vlastimir Pavić, Anton Božac, Fulvio Pregl, s devetnaest radova.

Novi su Suzana Linč i Fulvio Pregl, za kojeg je u Predgovoru Gorka Ostojić Cvajner, povjesničarka umjetnosti, napisala: “Odrastavši izvan dometa snage hrvatske naive, priklonio se njezinim odjecima u inozemstvu. Ne kao plagijator, već kao autor svojega viđenja… I na koncu konaca, jedan tako kompletar autor, kanda nam je dojezdio iz nekog drugog vremena i nekog drugog prostora”.

Ostojić Cvajner, koja je otvorila izložbu, također je zapisala: “Galerija Zgor murve = Funtana = istarska naiva. U toj šestogodišnjoj priči i inicijator i utemeljitelj nedvojbeno bi bili zadovoljniji kada bi ova dragocjena i svakako osebujna likovna manifestacija iz godine u godinu kvalitativno i kvantitativno rasla i nadograđivala se”.

GODINA 2000.

Može se parafrazirati: dvanaest veličanstvenih na Naivu u Funtani, milenijske 2000. godine: Mira Franješević, Duilio Trošt, Anton Meden, Ivan Hekić, Josip Pogorilić, Olga Vicel, Suzana Linč, Vlastimir Pavić, Marčelo Starčić, Anton Božić, Marino Lušičić, Mladen Prodan.

U Predgovoru kataloga, Tatjana Velenik je napisala: “Otkriti novog naivnog slikara isto je kao osloboditi jednu začaranu, djetinju dušu i podariti joj mir”.

 

GODINA 2001.

Uz veterane: Olge Vicel, Mira i Mladena Prodana, Josipa Pogorilića, Marina Lušičića, Antona Božca, Duilija Trošta, Suzane Linč, Vlastimira Pavića i Mire Franješević, po prvi put se ovome društvu priključio porečki ribar Valter Dodić.

Branko Mrkušić je u osvrtu na izložbu u Glasu Istre napisao: “Svi nazočni umjetnici izložne iskrenim opusom ne opslužuju jednu artificijelnu kozmografiju već rodnu sredinu u koju smo uronjeni sa svim njenim kontradikcijama, problemima i dramama, koje ih stimuliraju i evidentno emocioniraju”.

GODINA 2002.

Duilio Trošt, Mladen Prodan, Anton Božić, Josip Pogorilić, Suzana Linč, Marija Franješević, Ivan Hekić, Vlastimir Pavić i Marino Lušičić izalagali su svoja djela na Naivi 2002. godine, svaki sa po jednim radom. Bila je otvorena od 2. do 25. kolovoza.

Izložbu je po drugi put od njezina nastajanja otvorio književnik i pjesnik Tomislav Milohanić, koji u Predgovoru kataloga odmah na početku piše: “Uploviti u imaginarni svijet stvaralačkih impulsa sliči mi na svojevrsni, možda naizvrsniji, otpor i bunt protiv uštogljenosti, globalizacije, izjednačavanja, svođenja na zajednički nazivnik bilo s kakvim predznakom”.

GODINA 2003.

Povećao se krug izlagača, pa su Zgor murve u Funtani 2003. godine izlagali: Anton Meden, Duilio Trošt, Daniel Načinović, Mira Franješević Ivan Hekić, Olga Vicel, Suzana Linč, Mladen i Miro Prodan, Josip Pogorilić, Vlastimir Pavić, Marino Lušičić i po prvi put Josip Bilić Gašpar iz Režanci, neumorni promicatelj zavičajne kulturne baštine.

Ovo je deseta izložba, čiju je organizaciju preuzelo porečko  Pučko otvoreno učilište. U Predgovoru kataloga Andi Bančić, djelatnik Učilišta, piše: “Bitno je reći da je broj izlagača neprestano rastao. Svake godine pronašao bi se ili sam javio novi samouki slikar koji bi se uklapao u temu izložbe. Tako je i ove godine”.

GODINA 2004.

Samo šest autora izlagalo je 2004. godine: Olga Vicel, Mladen Prodan, Josip Bilić Gašpar, Anton Meden, Ivan Hekić i Josip Pogorilić.

Šest autora, šest djela. Izložbu se moglo razgledati od 30. srpnja do 24. kolovoza.

I ovu izložbu otvorio je književnik i pjesnik Tomislav Milohanić

GODINA 2005.

Ove godine bilo je čak dvanaest autora: Olga Vicel, Mladen Prodan, Josip Bilić Gašpar, Daniel Načinović, Vlastimir Pavić, Duilio Trošt, Mira Franješević, Suzana Linč, Anton Meden, Ivan Hekić, Josip Pogorilić i Michael Cseplo.

U Predgovoru je Andi Bančić ponaosob predstavio izlagače.

Izloženi radovi mogli su se pogledati od 4. do 20. kolovoza.

GODINA 2006.

 

Na 13. skupnoj izložbi Naiva u Istri – Funtana 2006. predstavilo se šesnaest autora: Duilio Trošt, Suzana Linč, Olga Vicel, Ivan Hekić, Josip Pogorilić, Miro Prodan, Anton Meden,  Marino Lušičić, Josip Gašpar Bilić, Miháel Cséplő, Vera Bosazzi, Marija Peti Božić, Mladen Vasiljević,  Franko Čitar, Dražen Pačić, Krsto Piton.

 

Izkožbu je otvorio novinar i publicist Drago Orlić.

 

Ketrin Milićević Mijošek, profesorica likovne umjetnosti,  urednica i koordinatorica, u Predgovoru kataloga je napisala: “Po svemu sudeći mnoštvo je motiva i polazišta, tehnika i individualnih osobina. U vremenu brzog kolanja informacija i utjecaja medija koje je bitno različito od vremena kada su u izoliranim selima Podravine nastajala prva djela naivnih umjetnika dolazi i do evoluiranja likovnog izraza i novog percipiranja svijeta. No, ostalo je jedno – želja za stvaranjem, za povezanošću s istarskim podnebljem, ljudima, običajima i simbolima ovih prostora, želja za iskrenošću likovnog izrza koji ide daleko od toga da se sretno uklopi u tekuće umjetničke trendove i koji sasvim sigurno dokazuje da Naiva u Istri, započeta prije trinaest godina, projekt koji će nesumnjivo doživjeti još mnogo vrijednih izdanja”.

 

 

Urednica kataloga je Ketrin Milićević Mijošek, oblikovanje potpisuje 5 do 12. d.o.o.

 

GODINA 2007.

 

Na izložbi su sudjelovali: Duilio Trošt, Suzana, Ivan Hekić, Josip Pogorilić, Miro Prodan, Anton Meden, Dražen Pačić, Marino Lušičić, Josip Gašpar Bilić, Mihael Cseplo, Vera Bosazzi, Marija Peti Božić i Ana Verić, gošća iz  Babine  Grede, prva dama šokačke naive.

Izložbu je otvorila etnologinja Ivona Orlić, a mogla se razgledati od 3. do 20. kolovoza.

U Predgovoru kataloga, urednica i koordinatorica Ketrin Milićević Mijošek, zapisala je: “Zaključujemo da i ovogodišnje izdanje Naive u Istri govori u prilog tezi o heterogenosti likovnog izraza, individualnim viđenjima i odabirima, te da su vlastitoj povezanosti s podnebljem i njenim sadržajima autori podarili i nešto osobito i svoje. Podarili su sva lica istarske naive”.

Za izdavača od sad će se popisivati mr. Ana Milohanović Čehić, direktorica TZ Funtane.

 

GODINA 2008.

 

Na Naivi u Istri – Funtana 2008. predstavilo se dvanaest autora koji stvaraju na stalnoj adresi u Rovinju, Kanfanaru, Puli, Pazinu, Rovinjskom Selu, Poreču, Vrsaru ili Balama: Duilio Trošt, Olga Vicel, Daniel Načinović, Ivan Hekić, Josip Pogorilić, Mario Biljuh, Mladen Prodan, Marino Lušičić, Miháel Cséplo, Vera Bosazzi, Marija Peti Božić i Irena Božić.

 

Predgovor u katalogu napisala je Kerin Milićević Mijošek, koja je napomenula: “Naiva u Istri susret je različitosti, ali i mjesto iznalaženja srednosti kojih jednostavno nije moguće ne primijetiti, ne uvažiti i ne pozdraviti”.

 

GODINA 2009.

U galeriji Zgor murve na 16. Naivi u Istri predstavilo se sedam istarskih autora naivnog izričaja: Mario Biljuh, Vera Bosazzi, Mihael Cseplo, Franko Čitar, Ivan Hekić, Marin Lušičić i Duilio Trošt.

Urednica kataloga i kordinatorica te je godine Petra Počanić, koja je u Predgovoru napisala: “Pučka umjetnost samoukih slikara koji pokretom, snagom i životnom energijom idealizirano, posebnim, prepoznatljivim radovima, uprizoruju istarski kulturu, arhitekturu i običaje s dojmljivim prikazima seoskog života, pejzažnog slikarstva i mrtve prirode, istovemeno je realistična i groteksna, narativna i dekorativna”.

GODINA 2010.

Na naslovnici kataloga tiskan je nov naziv izložbe: Naiva u Istri i amatersko likovno stvaralaštvo Funtana 2010.

Izložba se mogla razgledati od 9. do 29. srpnja.

Svoja su likovna djela izložili Vera Bosazzi, Duilio Trošt, Mario Biljuh, Ivan Hekić, Ivan Tanković Kićo, Olga Vicel, Marino Lušičić, Daniel Načinović, Marija Peti Božić i Mladen Prodan.

Etnologinja Ivona Orlić, koja je otvorila izložbu, u Predgovoru kataloga je napisala: “Sedamnaest joj je godina tek, pjevalo se djevojci koja se sprema ući u svoju punoljetnost, koja se transformira i postaje ženom, i koja još ima cijeli jedan život ispred sebe. Svoju zrelost u istim godinama dobiva i ova likovna manifestacija koja se mijenja u skladu s dinamikom i duhom vremena. Ovogodišnja Naiva u Istri ugošćuje i amatersko likovno stvaralaštvo sa zadanom temom: istarsko selo (arhitektura, seoski život, ljudi, običaji, krajolik, mrtva priroda i sve što može svjedočiti o postojanju i nestajanju istarskog sela).

GODINA 2011.

Punoljetna, 18. Naiva u Istri – Funtana 2011., okupila je osamnaest plus jednog naivnog umjetnika. Galerija Zgor murve bila je iznimno puna:  izloženo je četrdesetak radova, što slika na platnu i staklu, što drvenih skulptura i reljefa.

Izlagali su: Josip Bilić Gašpar, Mario Biljuh, Franko Čitar, Ivan Hekić, Ivan Ivić Gologrčan, Suzana Linč, Marino Lušičić, Duilio Makovac, Anton Meden, Daniel Načinović, Dražen Pačić, Vlastimir Pavić, Marija Peti Božić, Josip Pogorilić, Mladen Prodan, Ivan Tanković, Davorka Tenčić Radočaj, Duilio Trošt, Olga Vicel.

Izložba se mogla pogledati od 2. do 25. rujna.

U Predgovoru kataloga Robert Buršić, koji će u ime TZ Funtane od sada do 2018. godine postavljati izložbu, biti izbornik i koordinator, zapisao je: “Treba se radovati osamnaestoj postavi i uživati u razgledavanju slika osamnaest plus jednog umjetnika. Neka zasviraju roženice, neka poteče šampanjac”.

Izložbu prati bogat 20-lisni katalog, oblikovao ga je Saša Borovac, fotografije snimila Tea Budinjaš, tiskan u Tiskari Jakovčić.

GODINA 2012.

Prigodom otvaranja 19. izložbe Naiva u Istri – Funtana 2012., direktorica Turističke zajednice Funtane mr. Ana Milohanović Čehić  među ostalim je rekla: „Izlažu stari znanci ove galerije, ali ima i novih potpisa. Svima želimo da ustraju u stvaranju i prikazivanju svoga osobnoga svijeta, ali i stvarnoga svijeta i prizora naših starijih kojih više nema. Njima će galerija Zgor murve u Funtani uvijek biti dom“.

Izložbu je otvorio književnik, pjesnik i publicist Milan Rakovac.

Svoje radove izložilo je dvadeset i dvoje umjetnika naive iz gotovo čitave Istre, ukupno četrdesetak radova, i to: Josip Bilić Gašpar, Mario Biljuh, Vera Bosazzi, Irena Božić, Franko Čitar, Peter Christian Gratza, Ivan Hekić, Maria Luisa Kumar, Marino Lušićić, Duilio Makovac, Hana Marmar, Anton Meden, Dražen Pačić, Vlastimir Pavić, Marija Peti Božić, Josip Pogorilić, Mladen Prodan, Mirijana Stepčić, Ivan Kićo Tanković, Radojka Tenčić Radočaj, Duilio Trošt i Olga Vicel.

“Neosporno je da je naiva u Istri nakon lanjske punoljetnosti i ovogodišnjeg koraka u stvaralačku mladost, da ne kažem zrelost, definitivno savila gnijezdo u Funtani, u galeriji Zgor murve”, napisao je u Pregovoru kataloga Robert Buršić.

Raskošni katalog s četrdeset i tri stranice oblikovala je Tea Budinjaš, koja će to činiti i ubuduće.

GODINA 2013.

 

Dvadeseta Naiva u Istri Zgor murve u Funtani. Za jedno malo mjesto na zapadnoj obali Istre, to je značajan kulturni događaj i značajan kulturni projekt koji se sačuvao i održao u turbulentnom vremenu rata, ali i stvarnoj ili napuhanoj besparici, kada su u pitanju kulturna događanja.

Dvadeset umjetnika za dvadesetu naivu: Josip Bilić Gašpar, Mario Biljuh, Vera Bosazzi, Irena Božić, Franko Čitar, Branko Grujović, Ivan Hekić, Maria Luisa Kumar, Marino Lušičić, Anton Meden, Mario Mendica, Daniel Načinović, Dražen Pačić, Marija Peti Božić, Josip Pogorilić, Mladen Prodan, Ivan Kićo Tanković, Davorka Tenčić Radočaj, Duilio Trošt, Olga Vicel.

Izložbu je, kao i prvu, otvorio akademik Josip Bratulić.

Mogla se razgledati od 23. kolovoza do 22. rujna.

GODINA 2014.

Pred mnoštvom posjetitelja u galeriji Zgor murve 21. izložbu Naiva u Istri – Funtana 2014. otvorio je povjesničar umjetnosti Marino Baldini. Izloženo je 36 slika i 12 skulptura/reljefa.

– Ponosni smo što smo ovako vrijedan projekt uspjeli sačuvati sve ove godine, a za što je prije svega zaslužan jedan od inicijatora, Robert Buršić. Uz stare znance naše galerije, ove godine pojavili su se i neki novi, a ja svima poručujem da će im galerija naše Turističke zajednice uvijek biti dom, rekla je direktorica TZ-a mr. Ana Milohanović Čehić.

O vrijednosti ovog projekta i njegovim učincima govorio je Baldini ustvrdivši da nije lako zadržati tradiciju i istovremeno tražiti nove umjetnike, svrstavši ovaj projekt među najznačajnije manifestacije naivne umjetnosti, ne samo u Istri.

–  Ovdje se razvija jedan tip umjetnosti, ali i sažimlju mnogi drugi vidovi, dokazujući da i male sredine mogu proizvoditi umjetnost u jednoj izuzetno vrijednoj tehnici koja oslikava antropologiju ovog kraja. To je posebno važno, kako društveno, tako i povijesno, ali i posebno umjetnički vrijedno, istaknuo je Baldini.

Izlagali su Anton Meden, Olga Vicel, Davorka Tenčić Radočaj, Ivan Kićo Tanković, Božo Štifanić, Josip Gašpar Bilić, Mario Biljuh, Vera Bosazzi, Irena Božić, Janko Crljenica, Franko Čitar, Ivan Janko Hekić, Sandra Kerić Blašković, Marino Lušičić, Silvija Maružin, Mario Mendica, Daniel Načinović, Marija Peti Božić, Josip Pogorilić, Mladen Prodan i Duilio Trošt.

GODINA 2015.

 

Na 22. izložbi 22 autora izložilo je 46 rada u raznim slikarskim tehnikama te skulpturama u drvu, kamenu i glini: Josip Bilić Gašpar, Mario Biljuh, Vera Bosazzi, Irena Božić, Janko Crljenica, Franko Čitar, Ivan Hekić, Divna i Mario Kontošić, Ivan Liović, Marino Lušičić, Silvija Maružin, Anton Meden, Mario Mendica, Paolo Paoletić, Marija Peti Božić, Josip Pogorilić, Radomir Režan, Božo Štifanić, Ivan Kićo Tanković, Davorka Tenčić Radočaj, Duilio Trošt.

 

Izložbu je otvorio publicist i novinar Mate Ćurić, a mogla se pogledati od 21. kolovoza do 18. rujna.

 

– Ponosna sam na činjenicu da smo ovako značajan kulturni događaj uspjeli očuvati tako dugi niz godina. Kadgod neki projekt dugo traje uvijek ima oscilacija u kvaliteti, uspona i padova, to se bilo i nama dogodilo, ali zadnjih pet godina, otkad nam je voditeljsku palicu preuzeo Robert Buršić mogu reći da je “Naiva u Funtani” dobila jednu novu kvalitativnu dimenziju, kazala je Ana Milohanović Čehić, direktorica TZ Funtane.

 

GODINA 2016.

Naiva u Istri – Funtana 2016. Dvadeset i treći postav! Punoljetnost ne više u pupoljku, već u punom cvatu! Naiva u Istri konstanta je u kulturnom prostoru Poluotoka; organizator – Turistička zajednica Funtane – ustrajava  u okupljanju tih svojstvenih umjetnika u galeriji Zgor murve, za koju se s pravom govori da je okupljalište, gnijezdo istarskih naivnih slikara i kipara.

Izlagala su 22 autora (Stanko Biletić, Mario Biljuh, Vera Bosazzi, Irena Božić, Franko Čitar, Ivan Janko Hekić, Marino Jugovac, Divna Kontešić, Mario Blaž Kontešić, Ivan Liović, Marino Lušičić, Silvija Maružin, Anton Meden, Mario Mendica, Marija Peti Božić, Josip Pogorilić, Mladen Prodan, Radomir Režan, Davorka Tenčić Radočaj, Barbara Špiljak, Duilio Trošto, Olga Vicel) s četrdeset i dva rada.

Izložbu je otvorila Nada Putinja, predsjednica Društva likovnih stvaratelja Pazin, a mogla se pogledati od 19. kolovoza do 10. rujna.

GODINA 2017.

Zgor murve u Funtani izložena su četrdeset i četiri rada od toga deset u kamenu, drvu i gipsu. Oni koji izlažu Anno Domini MMXVII – dvadeset i jedan – uglavnom su stari znanci ove na razini Istre jedinstvene likovne manifestacije. Svaki od tih crtača i kipara ima svoj prepoznatljivi rukopis, svoj obris i svoju formu: misiju i filozofiju kreiranja vlastita svijeta, prizora prošlih vremena, likovnu priču znanu samo njima, ili opću, univerzalnu – aktualnu priču koja “drži vodu” i danas. Ima kod tih kreativaca, koji su, kako se simpatično napominje “savili gnijezdo Zgor murve”, mnogo mašte i maštarenja, mitologije iscrtane šarenim bojama s čudnovatim likovima: ima i sirena i anđela, mnogo cvijeća i maslina, ljudi u radu. Svi listom uokviravaju ljepotu, rad i toplo istarsko podneblje.

Izložbu je otvorila predsjednica Likovne udruge Poreč Ester Diklić.

Autori: Stanko Biletić, Mario Biljuh, Vera Bosazzi, Janko Crljenica, Franko Čitar, Božena Havlik, Ivan Janko Hekić, Marino Jugovac, Divna i Mario Blaž Kontošić, Marino Lušičić, Silvija Maružin, Anton Meden, Paolo Paoletić, Marija Peti Božić, Mladen Prodan, Barbara Špiljak, Ivan Kićo Tanković, Davorka Tenčić Radočaj, Duilio Trošt, Olga Vicel.

GODINA 2018.

  1. postav Naiva u Istri – Funtana 2018., svojevrsnu smotru naivne umjetnosti, okupio je devetnaest autora koji su ukupno izložili trideset i četiri rada, to su:

Biljuh, Mario: Zvane Lakodelac, skulptura u drvu/lipa.

Bosazzi, Vera: Ti i ja, diptih, ulje na platnu.

Havlik, Božena: Kažun, ulje na platnu.

Hekić, Ivan Janko: Ovce na paši, ulje na platnu; Ulika, crtež, tuš.

Jugovac, Marino: Koza, skulptura u drvu/kesten.

Kontošić, Divna: Veselje u korti, akril na papiru.

Kontošić, Mario Blaž: Pejzaž, akril na platnu.

Liović, Ivan: Biskup Juraj Dobrila, pirografija, drvo/lipa;

Ivan Mažuranić, pirografija, drvo/hrast; Pod Učkom, pirografija, drvo/lipa

Lušičić, Marino: Put prema crikvi, ulje na platnu; Povratak s polja, ulje na platnu.

Marčec, Silvija: Brnistra, ulje na platnu; Ljeto na stanciji, ulje na platnu.

Matijašić, Ida: Voz, bačve i boškarini, rezbarija u drvu; Balun, rezbarija u drvu; Ognjišće, rezbarija u drvu.

Meden, Anton: Ma kadi mi je hiža, crtež, tuš.

Paladin, Vesna: Tragovi vremena, kombinirana tehnika; Buje, grad na brdu, keramika, kombinirana tehnika.

Peti Božić, Marija: Idila, ulje na staklu; Pijetao na grani, ulje na staklu.

Prodan, Mladen: Skupljači gljiva, ulje na staklu; Pužu mužu, vadi roge van, ulje na staklu.

Špiljak, Barbara: Pićonska bajka, ulje na platnu; Pićan, ulje na platnu

Tenčić Radočaj, Davorka: Dobro jutro, Funtana, ulje na platnu; Margarite, ulje na platnu.

Trošt, Duilio: Tri nara u Dalijevoj ladici, ulje na platnu; Stara maslina, ulje na platnu.

Vicel, Olga: Predah, konac na platnu; Maslina uz more, konac na platnu; U lov, konac na platnu.

 

U katalogu je Robert Buršić zapisao: “Lijepa priča o granama i stablu.

Istarska naiva, naiva kao umijeće, likovno stvaralaštvo u svim oblicima i bojama, svih podatnih materijala, u glavi i rukama  samoukih crtača i kipara, priča lijepu, jako lijepu priču u Funtani. I to već u dvadeset i pet navrata, svakoga ljeta: likovna manifestacija Naiva u Istri, u galeriji Zgor murve gostuje punih dvadeset i pet ljeta.

To je zrela punoljetnost. To je hvalevrijedna ustrajnost funtanjanske Turističke zajednice, tamo od 1994. (neki bi rekli davne) godine.

Ako je naiva ustrajala svih tih godina u svojim svečarskim prikazanjima Zgor murve u Funtani, zahvala ide organizatorima, ali prvenstveno onim samoukim stvarateljima koji rade, crtaju i rišu, klešu i oblikuju na platnu, kamenu i drvu.

Među njima ima onih koji niti jednu smotru naive u Funtani, da je tako nazovem, nisu preskočili. Neki pioniri među njima trajno ili privremeno nisu više prisutni sa svojim djelima Zgor murve. Biološki sat čini svoje, život piše neke nove stranice, krugovi se zatvaraju.Neminovno dolazimo do toga da hoćemo i želimo, ali više ne možemo.

Istarski krug naivaca ostao je trajno bez Frana Runka, Mire Franješević, Duilija Makovca, Bože Štifanića, Vlastimira Pavića.

Vjerujem da smo samo privremeno ostali bez Marija Mendice, doajena naive u Istri, tesara i drvorezbara Stanka Biletića, kojemu je uzor Gašpar Josip Bilić iz Režanci, koji je gotovo sve svoje rezbarije izložio Zgor murve, pauziraju Josip Pogorilić i Daniel Načinović.

Kolona ustrajnih raduje, duža je od prethodne, pa u ovom jubilarnom, 25. postavu, gledamo radove vrhunskog Mladena Prodana i Marije Peti Božić koji su ustrajni u staklu, pa neponovljive Olge Vicel, prepoznatljivog Duilija Trošta,  pa također uvijek prisutnog Ivana Janka Hekića, supružnike Kontošić – Divna i Mario Blaž, koji su podjednako dobri pjesnici (Divna), ali i pjevači i glazbenici (Mario Blaž). Kuharu Troštu pridružio se kuhar Mario Biljuh, koji se ne libi u drvu izrezbariti neku estradnu facu, sada Zvanu Lakodelca, popularnog Porečana s vodnjanskim korijenima, Draga Orlića, koji će otvoriti ovogodišnju Naivu u Funtani. Od veteranki tu su Vera Bosazzi, Olga Vicel i  Davorka Tenčić Radočaj, a od mlađih po izlaganjima Silvija Marčec i Barbara Špiljak, pa samouki kipar Marino Jugovac, koji je dimenzija više Zgor murve u Funtani. Znanom Marinu Lukšiću, istarsko-zagrebačkom slikaru, pridružile su se dvije zagrebačke dame s višemjesečnim boravkom u Istri, Božena Havlik i Vesna Paladin. Iznova je među nama Ivan Liović koji radi pirografije, a po prvi put Ida Matijašić iz Boruta, koja radi u drvu.

Stvarati, ostavljati tragove na ovome zemaljskome putu, čini mi se da spada u pojam vječnosti, nikako u zaborav… i nekadašnji kuhari, soboslikari, drvodjelci, tehničari, automehaničari, agronomi, ekonomisti, domaćice, majke i supruge, bake i djedovi, u galeriji imaju samo jedno ime i jedno zanimanje: pripovjedači priče o ljubavi prema stvaranju.

Možda nije potrebno, ali osjećam potrebu reći da mi je neizrecivo drago da sam te ljude upoznao. Želim da ostanu dobra zdravlja i bistra uma. Svaki od njih je jedna grana, svi zajedno čine i oblikuju stablo. Ako je to naiva, onda je to stablo s lijepim, zdravim granama!

Priča može početi ispočetka“.

NAGRAĐENI

GODINA 2012. Ulje na staklu pod nazivom “Istarski težak” slikara Mladena Prodana nagrađen je prvom nagradom. Drugo mjesto pripalo je Ivanu Tankoviću – Kići za njegov tuš “Pin mog djetinjstva”, a treće Marinu Lušičiću za ulje na platnu pod nazivom “Tiha noć”. Četvrtim mjestom nagrađeno je ulje na lesonitu “Krajolik” Vlastimira Pavića iz Rovinja, a petim ulje na platnu pod nazivom “Motiv iz Pazina” Ivana Hekića.

GODINA 2013. Prvu nagradu osvojila je Marija Peti Božić s uljem na staklu pod nazivom “Ljeto”, drugu Duilio Trošt s uljem na platnu “Žetva mog djetinjstva”, treću Mario Mendica za „Ženu bez tovara“ prikazanu tušem. Za reljef u drvu “Jedrenjak Nada” Josip Bilić Gašpar osvojio je četvrto mjesto, za akril “Ribari” Josip Pogorilić petu i šestu nagradu Ivan Hekić za ulje na  platnu “Masline”.

GODINA 2014. Prvu nagradu osvojio je Anton Meden, drugu Olga Vicel, treću Davorka Tenčić Radočaj, četvrtu Ivan Kićo Tanković, a petu Božo Štifanić, koji je nagradu donirao dječjem vrtiću u Funtani.

GODINA 2015.  Svih petero nagrađenih prezivaju se ili zovu na M: prvonagrađeni je rad ulje na staklu “Maškare prid Funtanom” autora Marija Mendice, drugu nagradu dobila je Silvija Maružin za rad ulje na platnu “Stancija San Marco”, treću nagradu dobio je Marino Lušičić za ulje na platnu “Masline”. Četvrtu nagradu osvojila je skulptura u orahovu drvu, “Livoruki harmonikaš” autora Marija Biljuha, a petu crtež  u tušu Antona Medena “Skitnica i njegovi prijatelji”.

GODINA 2016. Prvu nagradu osvojio je Duilio Trošt s radom „Moja mati je teško breme nosila“, drugu Mladen Prodan, treću Marija Peti Božić, četvrtu Anton Meden, petu nagradu Barbara Špiljak.

GODINA 2017. Prva nagrada pripala je Silviji Maružin za ulje na platnu “Žetva ispod grada”, drugu je dobio Marin Jugovac za kipove u drvu “Tri anđela”, treću Anton Meden za crtež tušem “Ćeš piti?”. Za akril na staklu pod nazivom “Litrat” Divna Kontošić dobila je četvrtu nagradu, a petu Duilio Trošto za ulje na platnu “Berba maslina”.

Turistička zajednica općine Funtana

Bernarda Borisia 2

HR – 52452 Funtana

 

Tel. +385 52 445 119

E-mail: info@funtana.com

Copyright 2016. Turistička zajednica općine Funtana