Pretraži smještaj

Pretraži smještaj  

Otvorena izložba Priče o snovima u Istri – Naiva u Funtani

[10.8.2019.] U prepunoj galeriji Zgor murve u Funtani, petak 9.8.2019. u 21:00 sati otvorena je izložba „26. Naiva u istri“. Ove godine naglasak je na važnosti tradicije dugogodišnjeg održavanja izložbe koja okuplja najvećim djelom umjetnike amatere iz Istre, ali ne samo njih; ovdje su prisutni i radovi umjetnika koji su za Istru vezani u ljetnim mjesecima, a svojim motivima i individualnim životnim pričama predstavljaju Istarsku likovno – umjetničku scenu. Na otvorenju izložbe uvodnu riječ je imala organizatorica Ana Milohanović Čehić, direktorica Turističke zajednice Funtane, te Marina Pacenti koja je okupila umjetnike i selektirala radove za izložbu. Kao članica komisije za izbor nagrađenih radova sudjelovala je Aleksandra Vinkerlić iz Istarske kulturne agencije. zložbu je otvorio naš poznati književnik, satiričar i publicist  Drago Orlić. Iz njegovog govora izdvajam zanimljivu poveznicu prapovijesne umjetnosti slikanja na zidovima špilja s umjetnošću današnje naive: „Zar nisu umjetnici koji su slikali u špiljama jednako tako naivni, a značajni po svojim kreacijama za nas danas!“. Referirajući se na to da nije stupanj obrazovanja ono što određuje tko će biti važan u umjetnosti, već trenutak kojeg umjetnik prepoznaje i pretače u svoje djelo, a govori o vremenu u kojem živimo i o potrebi da umjetnik ostavi svoj pečat postojanja! Nadalje izdvajam: „Ružno je i neistinito koristiti riječ Naiva, zato što ona govori o tome da ovi umjetnici ne znaju što rade, što ovdje nije slučaj: tu su radovi umjetnika koji itekako dobro znaju prenijeti umjetnički doživljaj u djelo“.

Izlagalo je 21 umjetnika i umjetnica, a odabrano je 30 slika i 8 skulptura za ovogodišnji postav. Izlažu: BOSAZZI VERA – EZGETA SLAVICA – HAVLIK BOŽENA – HEKIĆ IVAN JANKO – JUGOVAC MARINO – KONTOŠIĆ DIVNA – KONTOŠIĆ MARIO BLAŽ – KORLEVIĆ JASENKA – LIOVIĆ IVAN – LUŠIČIĆ MARINO – MARČEC SILVIJA – MATIJAŠIĆ IDA – MEDEN ANTON – PALADIN VESNA – PETI BOŽIĆ MARIJA – POROPAT VILMA – SIROTIĆ GRACIJELA – ŠPILJAK BARBARA – TANKOVIĆ IVAN KIĆO – TENČIĆ RADOČAJ DAVORKA – TROŠT DUILIO.

Nagrađeni su oni umjetnici koji su originalnošću pokazali dosljednost likovnom jeziku i kreativan pristup: 1. nagrada: PETI BOŽIĆ MARIJA:  „Konjski sajam“ ulje na staklu, 2. nagrada: MATIJAŠIĆ IDA: „Nono Tone“ i „Nono Frane“ skulpture u drvu, 3. nagrada: TENČIĆ RADOČAJ DAVORKA: „Žetva“ ulje na platnu, 4. nagrada: MEDEN ANTON: „Oranje“ tuš na papiru, 5. nagrada: KORLEVIĆ JASENKA: „Boškarini mojega kraja“ kombinirana tehnika na platnu.

Posjetioce su zabavljali energični i karizmatični harmonikaši. Uz čašicu vina, dobru zabavu i veselje tople funtanjanske večeri, održano je još jedno prepoznatljivo otvorenje izložbe „Naiva u Istri“. Oni koji su zainteresirani za izložbu mogu je pogledati svakog dana do 15.9.2019. od 18:00 do 22:00 sata u galeriji Zgor Murve u Funtani.

U prolaznom vremenu izmjenjivih vrijednosti ova izložba, svojom tradicijom i prepoznatljivošću definitivno obogaćuje kulturnu sliku Funtane, a gledaoca – barem za vrijeme posjeta vraća u snove s temama zaboravljene i magične Istre. Vedute gradova, seoski motivi, noneti i none govore o istri koja postoji najviše u snovima njenih žitelja i u ponekoj slici u Funtani.

 

  1. art. Marina Pacenti, prof.

Turistička zajednica općine Funtana

Bernarda Borisia 2

HR – 52452 Funtana

 

Tel. +385 52 445 119

E-mail: info@funtana.com

Copyright 2016. Turistička zajednica općine Funtana