Pretraži smještaj

Pretraži smještaj  

Morske priče na izložbi u Funtani

Od prošlog petka, kada je svečano otvorena, pa do 10. kolovoza, ljubitelji likovne umjetnosti u galeriji Zgor murve u Funtani imaju priliku posjetiti izložbu slika riječke umjetnice Renate Pentek Šimoković pod nazivom “More, more”.

Na otvaranju izložbe se prisutnima u ime organizatora, Turističke zajednice Funtana, obratila najprije direktorica Ana Milohanović Čehić, zahvalivši umjetnici i publici koja je vjerni posjetitelj svake izložbe u galeriji Zgor murve. Izložbu je otvorio likovni umjetnik Eugen Varzić.

Izložba kao nagrada

– Izražavam zadovoljstvo što imam priliku otvoriti izložbu umjetnice koju poznajem još iz studentskih klupa. Njene slike predstavljaju jednu lijepu cjelinu koja se uklapa u priču Funtane, vode i izvora. Renata je multidisciplinirani umjetnik, što je u 2l.stoljeću bogatstvo za umjetnika, jer što si širi više znaš i više vrijediš, kazao je Eugen Varzić. On je dodao i da je i “krivac” za funtanjanski Ex-tempore odnosno začetnik te manifestacije kojoj je prve dvije godine bio voditelj likovnog natječaja.

– Ex-tempore je jedna dobra forma, prije svega druženja ljudi koji se bave umjetnošću, proizvodnjom umjetničkih slika i skulptura i postao je tradicionalan, što dokazuje ovogodišnja izložba, kazao je Varzić . Naime, izložba radova Renate Pentek Šimoković u Funtani nagrada je autorici kao prošlogodišnjoj pobjednici natječaja Ex-tempore.

– Moje slike govore više nego što ću ja to moći izreći riječima. Nastojala sam neke morske priče objediniti u zajedničku priču kroz svoj grafičko-likovni izričaj, kazala je autorica Renata Pentek Šimoković, Sišćanka po rođenju, osnovnu školu završila je u Labinu, Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, a diplomirala je na Odsjeku likovnih umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci u klasi profesorice Maje Franković.

Širok stvaralački opus

Prva iskustva u javnoj prezentaciji svojih likovnih radova stekla je još za vrijeme studija kada je izlagala sa skupinom mladlih autora u Hrvatskoj. Njen umjetnički kurikulum bilježi svestranost, radila je kao voditelj likovne galerije, edukator djece i odraslih na likovnim tečajevima, voditelj likovno-scenografskih radionica u sklopu Cards projekta EU. Iz područja grafičkog oblikovanja i dizajna izvela je niz rješenja vizualnih identiteta projekata i logotipova za CTK-Rijeka kao što je vizualni identitet svjetskog natjecanja brodomaketara -Dubrovnik 2006.godine i Rijeka 2012. godine, logo hrvatsko-slovenskog društva informatičara SQLAdria. Radila je u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Rijeci na poslovima restauracije drvenih oltara i slika.
Živi i radi u Rijeci, trenutno na poslovima edukacije odraslih, restauracije i vlastitom likovnom izričaju.

Slaven BRAJKOVIĆ, Glas Istre

Turistička zajednica općine Funtana

Bernarda Borisia 2

HR – 52452 Funtana

 

Tel. +385 52 445 119

E-mail: info@funtana.com

Copyright 2016. Turistička zajednica općine Funtana