Pretraži smještaj

Pretraži smještaj  

Kamishibai svijet priča oduševio brojne posjetitelje

[02.09.2019.] “Nikada nisam ni u snu mogao zamisliti da ću jednom biti suorganizator nekog kulturnog događaja u Funtani. Još kao klinac, dolazio sam u Valkanelu na ljetovanje, s prijateljima sam se spuštao pored crkve po makadamu u centar sela, gdje smo kupovali sladoled, povrće i voće. A ovih sam dana bio dionikom fantastičnog festivala koji je okupio vrsne kamishibai pripovjedače.

Kao antikvar, još od 2008. dolazim na porečku Booktigu u organizaciji vrijednih knjižničarki iz Gradske knjižnice Poreč, i mogu sa sigurnošću reći da je to najbolji knjižni festival u regiji pa i šire, s organizacijom na najvišem profesionalnom nivou. U toj plodnoj višegodišnjoj suradnji, na BOOKtigi 2015. godine,  predstavili smo kamishibai djeci i odraslima putem nekoliko predstava. A zbog odlične reakcije publike, već od tada, porečka je knjižnica tražila mogućnost i prostor za realizaciju ovakvoga festivala. Stoga zahvaljujem TZ općine Funtana na podršci. Kamishibai nije samo kazalište, puno je više od toga. Uz svu tehnologiju koja nas okružuje, kamishibai nam sasvim analognim putem, kao neki pra power point , predstavlja ono osnovno što je u nama – priču i sliku”, rekao nam je Rok Glavan, ljubljanski antikvar, suorganizator 1. međunarodnog festivala kamishibaija u Istri koji se proteklog vikenda održao u Funtani.

Malo papirnato kazalište svoju je publiku pronašlo i među istarskim posjetiteljima, a posebno je oduševilo djecu koja su uz slatkiše pred malom pozornicom slušala vrsne pripovjedače slovenske i hrvatske kamishibai scene, prateći ilustrirane podloške koje pripovjedač sam izmjenjuje u drvenom okviru.

A očaravajućoj atmosferi pridonijeli su namjerni i nenamjerni prolaznici, domaći i strani gosti.

Nakon maratona zadivljujućih izvedbi u petak navečer, i subotnji program oduševio je djecu i njihove roditelje. Večer je započela engleskom narodnom pričom “ The Old Woman Who Lived in a Vinegar Bottle” u izvedbi Katarine Srna, a zatim je Udruga Kozlići izvela Šimunovićevu “Dugu”. Potom je okupljene oduševio dječak Oskar Glavan, nada slovenskog kamishibaija, izvedbom priče “Zelenjava” na slovenskom jeziku. Uslijedila je izvedba Jadranke Završnik  “V žepu imam srebrn lešnik”,a na scenu su ponovno došli Kozlići i oduševili s pjesmom Luke Paljetka” Jedna je mačka mnogo jela”. Večer je zaokružio Rok Glavan pričom“Gusar“.

“Iznimno me veseli da se naša suradnja s kamishibai umjetnicima, još iz 2015. godine, razvila u ovako lijepo druženje, koje je zasigurno obogatilo funtanjansku kulturnu scenu, ali i ponudu s aspekta  kulturnog turizma. Odličan je ovo primjer kako se kultura i turizam iznimno isprepliću, i kako ujedinjeni u nekom kontekstu upotpunjuju atraktivnost turističke destinacije. Ovo je zalog za budućnost i našoj knjižnici da ovaj dugo željeni festival u Istri postane tradicionalan. Uz suorganizatora Zavod Kultura in prosveta iz Ljubljane u suradnji s Društvom kamišibaj Slovenije, stvoren je temelj, a ja od srca zahvaljujem TZ općine Funtana, pokrovitelju festivala, što je prepoznala vrijednost ovoga događanja i podržala nas u našim nastojanjima”, rekla nam je Irides Zović, ravnateljica Gradske knjižnice Poreč.

“Izuzetno smo zadovoljni što smo protekli vikend bili domaćini 1. međunarodnog kamishibai festivala te zahvaljujemo organizatorima, Gradskoj knjižnici Poreč, što su ovaj vrijedan i jedinstven projekt doveli u Funtanu. Iznenadila nas je dobra posjećenost festivala, od strane odraslih, a posebice djece kojih je bilo u velikom broju i  koji su s oduševljenjem i smijehom pratili sve izvedbe. Svjedoci smo modernog doba u kojem se sve više zanemaruje živa riječ pripovijedanja. U životu djece prevelika je prisutnost ekrana, te je prenošenje znanja nažalost prepušteno medijima i elektroničkim pomagalima. Stoga je ovakva vrst pripovijedanja, odnosno kombiniranje usmene, vizualne i likovne umjetnosti bilo pravo osvježenje i vratilo nas u prošlost kada su priče i pripovijedanje imali važno mjesto u životu ljudi. Želja nam je da ovaj event postane tradicionalno i prepoznatljivo događanje u Funtani koje će nam omogućiti da se pokažemo u svijetlu još kvalitetnije i sadržajnije sveukupne turističke ponude” izjavila je Ana Milohanović Čehić, direktorica TZ općine Funtana.

“Kamishibai će ponovno doći u Poreč, i to uskoro, a tome se iznimno veselimo i od srca ga preporučujemo svima”, zaključila je Irides Zović.

Turistička zajednica općine Funtana

Bernarda Borisia 2

HR – 52452 Funtana

 

Tel. +385 52 445 119

E-mail: info@funtana.com

Copyright 2016. Turistička zajednica općine Funtana