Pretraži smještaj

Pretraži smještaj  

IZLOŽBA U GALERIJI ZGOR MURVE U FUNTANI U PRIGODI 50 GODINA TURIZMA

U funtanjanskoj galeriji Zgor murve 24. srpnja otvorena je fotodokumentarna izložba „Od trnja do zvijezda“, autora Roberta Buršića, svojedobno novinara i urednika u Glasu Istre, u povodu 50 godina organiziranog turizma u ovome mjestu na zapadnoj obali Istre. Godine 1965., naime, osnovano je Turističko društvo Funtana i otad ovdje turizam ima svoju uzlaznu putanju.

Izložbu je otvorila direktorica Ureda Turističke zajednice Funtana mr. Ana Milohanović Čehić, koja je informativno uvela brojnu publiku u priču o nastanku razvoja turizma u Funtani, od osnutka Turističkog društva do danas, kada se upravo ovih dana premašuju turističke brojke.

U šesnaest panoa riječima (hrvatski, talijanski, njemački, engleski) i fotografijama autor je u kronološkim cjelinama prikazao mukotrpan, ali plodonosan put pozicioniranja Funtane na turističkoj karti Istre i Hrvatske.

Funtana je doista od jednoga izrazito poljoprivrednog mjesta, kojoj se kasnije pitoreskno dodalo „malo poljoprivredno-ribarsko mjesto“, u samo pedeset godina izraslo u privlačno ljetovalište gostiju iz čitave Europe.

Istom prigodom, vrlo emotivno, o danima stvaranja Turističkog društva Funtane i programu rada, govorio je Bartol Borovac, prvi tajnik Turističkog društva. Zanimljivo je napomenuti da je u tom kratkom i jednostavnom programu na prvome mjestu bila: briga o čuvanju povijesnih spomenika u mjestu, prirodnih karakteristika i ostalih znamenitosti. I dalje: galeriju Zgor murve utemeljila je i otvorila upravo Turistička zajednica Funtane.

Bio je to, napomenuo je Borovac, doista pionirski poduhvat, jer selo nije imalo ni vode, ni asfalta, ni ostale infrastrukture za prihvat sve brojnijih gostiju . Sami su inventivno, sistemom uradi sam, u autokamp Puntica, koji je prvi smještajni objekt u ovome mjestu, s obližnjih izvora žive vode hidroforima dovukli vodu. Borovac nije zaboravio spomenuti da je spiritus movens svekolikoga razvoja Funtane bio, nedavno preminuli, legendarni Atilio Tomac.

Otvaranje izložbe „Od trnja do zvijezda“ u galeriji Zbog murve u prigodi 50 godina turizma u Funtani, glazbenim nastupom upotpunila je kantautorica, glumica i scenska umjetnica iz Rapca Elvis Lovrić, koja je svoj nastup Kolajne od versi i kanta započela sugestivnom izvedbom pjesme „Draga nan je zemlja“.

Izložba se može razgledati svakoga dana u večernjim satima do 20. kolovoza.

Turistička zajednica općine Funtana

Bernarda Borisia 2

HR – 52452 Funtana

 

Tel. +385 52 445 119

E-mail: info@funtana.com

Copyright 2016. Turistička zajednica općine Funtana