Pretraži smještaj

Pretraži smještaj  

Brini o sebi i pravilno se hrani

Prehrana može pomoći svakome i vrlo je važna u prevenciji bolesti premda se mnogi bolesnici tomu okreću kada je već prilično kasno jer je bolest nastupila. No, i tada se mogu ublažiti pa i spriječiti mnoge njene štetne posljedice.

Udruga za zdraviji život Loza iz Funtane i ovdašnja turistička zajednica priredile su za svoje članice i ostale zainteresirane zanimljivo predavanje bujske autorice Ivne Štulić i njene nedavno objavljene knjige “Nismo se rodili da budemo bolesni”. U galeriji “Zgor murve” okupio se oveći broj zainteresiranih ne samo domaćina, već i iz obližnjih Vrsara i Poreča, koji su sa zanimanjem pratili autoričinu priču o tome kako je knjiga nastajala i što želi poručiti čitateljima a što se može sažeti u jednu rečenicu: brini se prvenstveno o sebi i hrani se ispravno.

Uvodno su ih pozdravile direktorica ovdašnjeg TZ-a Ana Milohanović Čehić te predsjednica udruge Loza Adrijana Ciceran, a na kraju su se svi počastili različitim slasticama što su pripremljene prema recepturi promovirane knjige.

– U životu su važne tri stvari: prehrana, fizička aktivnost i um odnosno misli i emocije, a gene možemo zeznuti, uvodno je rekla Ivna Štulić, inače magistrica farmacije koja se u svom poslu desetljećima susretala s ljudima koji prekomjerno troše lijekove a mogli bi se pomoći primjerenijim životom.

Prehrana može pomoći svakome i vrlo je važna u prevenciji bolesti premda se, kako je navela, mnogi bolesnici tomu okreću kada je već prilično kasno jer je bolest nastupila. No, i tada se mogu ublažiti pa i spriječiti mnoge posljedice bolesti samo treba biti uporan, savjetovala je prisutne vitalna gospođa kojoj nitko ne bi pogodio koliko ima godina. Uza sve to, važno je, prvenstveno brinuti o sebi, jer, ako čovjek vodi brigu o sebi, imat će sasvim dovoljno energije da brine o ostalima oko sebe – djeci, suprugu, roditeljima, prijateljima … “Trebamo biti dobri prema sebi i najprije sebe voljeti kako bismo mogli voljeti i druge”, poručuje svima.

– Ako tako živimo, čovjek se u 60-ima uistinu može osjećati kao da je u 40-ma, možda čak i bolje, rekla je. Osim kvalitetnih namirnica u kojima bi trebalo smanjiti ili potpuno izbjegavati sve bijelo (šećer, brašno, sol), vrlo je važno ispijanje vode. “Ne smijemo čekati da ožednimo jer, taj signal mozak šalje kada je tijelo već dehidriralo a svaka nova žeđ dodatni je stres za organizam, nego trebamo redovito, čitav dan polako ispijati manje količine vode, najmanje dvije litre dnevno. Uostalom, voda čini 75 posto našeg tijela, glavni je pokretač izmjene tvari u organizmu, prenosi hranjive tvari i uklanja otpadne, regulira sve funkcije i uravnotežuje elektrolite u stanicama”, pojasnila je prisutnima Ivna Štulić.

Bila je to prigoda za kupnju knjige koja je već, niti dva mjeseca nakon prvog izdanja; gotovo rasprodana pa autorica već priprema novo izdanje.

V. MEDVEDEC, Glas Istre

Turistička zajednica općine Funtana

Bernarda Borisia 2

HR – 52452 Funtana

 

Tel. +385 52 445 119

E-mail: info@funtana.com

Copyright 2016. Turistička zajednica općine Funtana