Pretraži smještaj

Pretraži smještaj  

1 - 12 od ukupno 1019

    ...

Prvi svjetski rat na Jadranu

Vrijeme:01.01.2018.- 31.12.2018. Mjesto:Novigrad-Cittanova, Brtonigla-Verteneglio

Izložba

Detaljnije

Prvi svjetski rat na Jadranu

Vrijeme:01.01.2018.- 31.12.2018. Mjesto:Novigrad-Cittanova, Brtonigla-Verteneglio Lokacija:Gallerion & muzej
Izložba

Izložba „Prvi svjetski rat na Jadranu“ koja se održava u galeriji sa stalnim postavom Gallerion u Novigradu i u prostorijama Muzeja u Brtonigli.

U stalonom postavu u Gallerionu prikazuje se nastanak i razvoj Austrougarske mornarice do Prvog rata dok su u Brtonigli sa 180 fotopanoa i brojnim originalnim predmetima prvi put u povijesti prikazana ratna zbivanja na Jadranu.

Moglo je sve biti drugačije. U 1914. godini turistička sezona bila je najbolja do tada. Očekivalo se poboljšanje života najnižih socijalnih slojeva u Monarhiji. No izabrano je najgore moguće rješenje, rat, a kakav je bio nabolje mu ime govori „Veliki rat“.

Trajao je četiri godine i ostavio 17 milijuna mrtvih i više od 20.000.000 ranjenih ne ostvarivši niti jedan zadani cilj. Dogodilo se ono što njegovi začetnici najmanje očekivaše; propala su četiri carstva: njemačko, austrougarsko, rusko i tursko. Nastalo je niz nacionalnih država, ali i neodrživih geopolitičkih tvorevina poput Kraljevstva SHS, potonje Jugoslavije koja se nedavno također neslavno, nažalost opet u krvi, raspala.

Naša je namjera da prvi put u Europi na sveobuhvatnoj izložbi prikažemo u svim njegovim vidovima djelovanja „Veliki rat“ na moru, kao nama nešto nametnuto, a za Europu nadasve tragično apsurdno događanje. Izložba će na preko 300 panoa i s 300 maketa brodova, te s velikim brojem autentičnih predmeta i dokumenata pokušati vjerno prikazati navedenu tragediju. Biti će postavljena na tri lokacije u Novigradu i Brtonigli.

Pomorske operacije na Sredozemlju i Jadranu su unatoč brojčanoj premoći brodovlja Antante intenzivno su vođene do samog kraja rata, a jadranska obala je ostala slobodna i pošteđena invazije do ulaska talijanskih postrojbi poslije potpisivanja primirja. Carska i kraljevska flota je unatoč svim nevoljama, a konačno i neposluhu ili pobunama mornara, zbog loših životnih uvjeta i društvene i nacionalne zapostavljenosti, ipak do pred sam kraj rata predstavljala solidni zid obrane, podupirući istodobno kopnenu vojsku na dvije bojišnice, jugozapadnoj i jugoistočnoj. Kad je konačno došlo do raspada države, raspala se skoro preko noći i mornarica, a bivši sugrađani postali su građeni novostvorenih država. Nesretnim i nepravednim geopolitičkim podjelama i granicama te novih interesnih sfera došlo je do nove, još veće, tragedije - Drugog svjetskog rata.

Tradicija austrougarske mornarice ostala sačuvana u nekim segmentima, u Ratnoj mornarici Kraljevine SHS/Jugoslavije, a poslije i u drugim državama koje su je naslijedile. “Zlatno doba” Austrije na moru je završilo 1918, ali ipak se njeno izuzetno bogato nasljeđe u nekim vidovima i do danas očuvalo, kao npr. lukama i lučkim građevinama, kvalitetnoj brodogradnji, pomorskom školstvu, nomenklaturi (posebice u ratnoj mornarici), turizmu i kulturnoj baštini (kompleks utvrda u Puli). Nekih luka, poput Trsta, Pule i Rijeke, bez Austrougarske ne bi ni bilo, a veći dio suvremene uzdužobalne infrastrukture se počeo stvarati baš u to doba. Posebno svečani i mistični svjedoci tog doba velikih kapetana, mornara i brodova te slavne mornarice, svakako su brojni jadranski svjetionici stražari i čuvari plovnih putova i prijatelji pomoraca na našoj obali i otocima.

Uvažavajući navedene okolnosti želja nam je i osnovna namjera ostvariti na nekom odgovarajućem mjestu međunarodni vojnopomorski muzej kao znak i dostojnu memoriju ovom ipak svojevrsnom herojskom vremenu. Memorija kao i povijesno događanje treba nužno biti multietnička i multinacionalna.

» Izložba: Prvi svjetski rat na Jadranu

Boks u Puli

Vrijeme:26.01.2018.- 30.09.2018. Mjesto:Pula-Pola

Izložba

Detaljnije

Boks u Puli

Vrijeme:26.01.2018.- 30.09.2018. Mjesto:Pula-Pola Lokacija:Povijesni i pomorski muzej Istre
Izložba

Izložba Boks u Puli izraz je inicijative Povijesnoga i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell\'Istria za očuvanjem i vrednovanjem značaja boksa – najtrofejnijega pulskoga sporta.

Prvi se put javnosti prezentira povijest amaterskoga boksa u Puli od antike do današnjih dana.

Izložba prati pojavu prvih oblika boksačke aktivnosti, razvoj boksa kao suvremenoga sporta, organizaciju boksačkih klubova te djelovanje istaknutih pojedinaca kao boksača i trenera. Najveći dio postava posvećen je djelovanju BK Pula, koji je, od osnutka 1946. godine, zaslužan za intenzivne boksačke aktivnosti u Puli, kao i za ostvarenje najvećih uspjeha pulskoga boksa na regionalnim i europskim natjecanjima. Posebno je naglašeno osamnaest boksača, koji su se u vrijeme aktivne boksačke karijere iznimno iskazali svojim osobnostima i individualnim uspjesima kojima su doprinijeli uspjehu BK Pula te ostavili neizbrisiv trag u analima pulskoga boksa –  zlatna rukavica – Mate Parlov i drugi uspješni boksači: Banovac, Berbakov, Peruško, Vranješević, Mudrovčić, Kovjanić, Šarar, Gerlić, Stanković, Tadić, Miličević, Drviš, Bajrami, Bajrektarević, Vrgoč, Ahmeti i Čalić.

Ulaznice:
Odrasli: 20,00 kn
Djeca: 5,00 kn
Grupe (10+), studenti, umirovljenici: 10,00 kn
Djeca do 5 godina i invalidi: besplatan ulaz

Radno vrijeme:
X - III: 09:00 - 17:00
IV - IX: 08:00 - 21:00

 

» Izložba Boks u Puli

Sjećanja izvezena u Balama

Vrijeme:29.03.2018.- 22.07.2018. Mjesto:Bale-Valle

Izložba tradicionalnih rukotvorina

Detaljnije

Sjećanja izvezena u Balama

Vrijeme:29.03.2018.- 22.07.2018. Mjesto:Bale-Valle Lokacija:MMC Ulika
Izložba tradicionalnih rukotvorina
  • Organizator:
  • EMI & ZT Bale
  • rg istarskog razvoda 1, Pazin
  • +385 (0)52 622 220

Žensko rukotvorstvo u Istri ogleda se prije svega u dekoraciji uporabnih predmeta od tekstila.
Uporabni predmeti su jednostavno ukrašeni monokromnim vezom u skladu s ekonomskim prilikama kraja 19. i početka 20. st koje obuhvaćamo izložbom.

Baljanke su ukrašavale ručnike, posteljinu, spavačice i donje rublje, dječju odjeću, ukrase za napu i zavjese. Nedostatak slobodnog vremena kao i financijskih sredstava ukrase su ograničavale na „nužne“ no nije bilo djevojke koja nije pripremila svoju dotu, prije svega posteljinu i ručnik buon giorno za iznenadne doktorske posjete ili nije rasprostrla sugaman dei morti pokrivajući svoje voljene pokojnike odajući time čast pokojniku i cijeloj obitelji.

Ručni rad istarskih žena u najvećoj mjeri, osim funkcionalnosti, prati godišnji i životni ciklus običaja. Tu nit slijedi i ova izložba. Tehnička i estetska jednostavnost predstavljenih predmeta govore o teškom težačkom životu i snazi narodne umjetnosti koja nadilazi svakodnevicu i ulazi u povijest.

Predmeti u vlasništvu baljanskih obitelji prenose duboke društvene vrijednosti koje se čuvaju generacijama predstavljajući time zajedničku kulturnu baštinu.

Vještinu vezenja djevojčice su učile kod časnih sestara. Uz rad u polju, pomoć oko kućanskih poslova, te učenje u školi, bilo je nužno naučiti i vesti kako bi pripremile svoj miraz (dotu).
U Rovinju i Vodnjanu se nabavljalo platno. Naime „...domaće se platno zamijenilo kupovnim, koje se donosilo iz Furlanije i Kranjske, kako je to za istarske građane naglasio već Tommasini u 17. stoljeću“ (J.R. Ribarić, 1999.) međutim, iz Furlanije nije dolazilo samo platno, već i tkalci.

Rođenje i krštenje
Djeca su krajem 19. i početkom 20. stoljeća vrlo rano primala sakrament krštenja, nekoliko dana nakon rođenja.
Primanje sakramenta određuje djetetovu pripadnost zajednici vjernika te se vjeruje da čisti od grijeha. Jedan od razloga ranog primanja sakramenta krštenja bila je visoka smrtnost novorođenčadi. Majke koje su imale mogućnost pripremale su ukrasni jastuk cuscin de battesimo na kojem se dijete nosilo. Osim opreme za krštenje, valjalo je pripremiti kapice i košuljice za novorođenče te copriculla, ukrasnu posteljinu kojom se opremala kolijevka izrađena od drveta.

Ispraćaj najmilijih
Sve do 1997. Baljani su svoje najmilije ispraćali bdijući u kući.
Na stol se polagao ručnik a na njega pokojnik. Drugim se ručnikom pokrivalo tijelo a treći, onaj posebno ukrašen, postavljao se ispod glave i sezao je do poda. Uz glavu su stajale svijećice i sveta voda.
Obzirom da su tom prilikom u kuću dolazili gotovo svi sugrađani bilo je iznimno važno imati lijepo ukrašen ručnik i time pokazati vlastitu vještinu i poštovanje prema pokojniku.
Izgradnjom kapelice na mjesnom groblju, ovaj se običaj ugasio. Ostali su nam sugamani dei morti koji nas podsjećaju na naše pretke i sve Baljanke koje su u bijelo platno utkale ne samo svoje inicijale već i znanje, snove, ljubav i ponos.

Spremanje dote i vjenčanje
Jedan od prijelomnih trenutaka u životu svake djevojke bila je udaja.
Za taj su se dan djevojčice spremale od najranije dobi. Bilo je potrebno pripremiti posteljinu „za svaki dan“ i barem jedan svečaniji komplet, dakako za prvu bračnu noć. Ručnici su se koristili uglavnom prilikom posjete doktora, dakle za vrijeme poroda ili u slučaju bolesti, te su ih zbog toga posebno ukrašavale. Bogatstvo dote ogledalo se u količini predmeta ali i razrađenosti ornamenata. Najčešći je bijeli vez plosnim bodom i bod na križiće kojima su se izrađivali inicijali a na ručnicima natpis „Buon giorno“. Čipka, iako rjeđe, radila se tehnikom kukičanja, raspleta ili se kupovna našivala na platno. Iako je i ranije bilo slučajeva, posebno kod imućnijih obitelji, od sredine 20. st. dotu pripremaju roditelji. Zanimljivo je sjećanje jedne kazivačice da joj je otac pripremio dotu kada je napunila samo 10 godina.

Božica Dea Matošević: Vreće bez dna

Vrijeme:04.05.2018.- 01.07.2018. Mjesto:Pula-Pola

Izložba

Detaljnije

Božica Dea Matošević: Vreće bez dna

Vrijeme:04.05.2018.- 01.07.2018., 10:00 h20:00 Mjesto:Pula-Pola Lokacija:MSUI
Izložba

10:00 h20:00

Mirisi i okusi Istre

Vrijeme:12.05.2018.- 30.06.2018. Mjesto:Pula-Pola

Degustacija i prodaja autohtonih istarskih proizvoda subotom

Detaljnije

Mirisi i okusi Istre

Vrijeme:12.05.2018.- 30.06.2018., 09:00 h13:00 Mjesto:Pula-Pola Lokacija:Tržnica
Degustacija i prodaja autohtonih istarskih proizvoda subotom

09:00 h13:00

aMORE - Festival moru

Vrijeme:23.05.2018.- 03.08.2018. Mjesto:Poreč-Parenzo

aMORE je prvi festival u potpunosti posvećen moru, festival u kojem se isprepliću umjetnost, kultura i znanost. 

Detaljnije

aMORE - Festival moru

Vrijeme:23.05.2018.- 03.08.2018. Mjesto:Poreč-Parenzo Lokacija:Stari Grad
aMORE je prvi festival u potpunosti posvećen moru, festival u kojem se isprepliću umjetnost, kultura i znanost. 

Zaplovi još jednom na valovima prvog festivala u regiji u potpunosti posvećenom moru!

Uz zagrebački dio programa, veliku izložbu “Out to Sea? Konačna postaja: more?”, koja će u Francuskom paviljonu biti otvorena od 16. svibnja do 10. lipnja, aMORE - festival moru u Poreč i ove godine donosi pregršt događanja, i to od 23. svibnja pa sve do 3. kolovoza.

Otkrivanje podvodnog svijeta za velike i male, kino na pučini, ekološke akcije, izložbe i radionice razveselit će sve zaljubljenike u veliko plavetnilo, a nadamo se i skrenuti pozornost na sveopći značaj morskih ekosustava, kao i uzroke njihove degradacije.

Pridruži nam se u morskim dubinama, istraži nepoznato i skriveno, promišljaj i djeluj zajedno s nama! 

Podrži i ti aMore, naše more.

PROGRAM

Ivana Armanini, Igor Hofbauer, Miron Milić

Vrijeme:24.05.2018.- 24.06.2018. Mjesto:Poreč-Parenzo

Samostalna izložba

Detaljnije

Ivana Armanini, Igor Hofbauer, Miron Milić

Vrijeme:24.05.2018.- 24.06.2018. Mjesto:Poreč-Parenzo Lokacija:Galerija Zuccato
Samostalna izložba

Samostalna izložba trojice nagrađivanih hrvatskih slikara mlađe generacije.

Hand made by Markat

Vrijeme:01.06.2018.- 29.06.2018. Mjesto:Pula-Pola

Sajam originalnih istarskih suvenira i rukotvorina petkom

Detaljnije

Hand made by Markat

Vrijeme:01.06.2018.- 29.06.2018., 09:00 h13:00 Mjesto:Pula-Pola Lokacija:Tržnica
Sajam originalnih istarskih suvenira i rukotvorina petkom

09:00 h13:00

Popart

Vrijeme:01.06.2018.- 30.09.2018. Mjesto:Rovinj-Rovigno

Skupna izložba

Detaljnije

Popart

Vrijeme:01.06.2018.- 30.09.2018. Mjesto:Rovinj-Rovigno Lokacija:Muzej Grada Rovinja-Rovigno
Skupna izložba

Ivan Obrovac

Vrijeme:01.06.2018.- 30.06.2018. Mjesto:Labin

Samostalna izložba

Detaljnije

Ivan Obrovac

Vrijeme:01.06.2018.- 30.06.2018. Mjesto:Labin Lokacija:Gradska galerija Labin
Samostalna izložba

Tomislav Rastić

Vrijeme:02.06.2018.- 30.06.2018. Mjesto:Rovinj-Rovigno

Samostalna izložba

Detaljnije

Tomislav Rastić

Vrijeme:02.06.2018.- 30.06.2018. Mjesto:Rovinj-Rovigno Lokacija:Centar vizualnih umjetnosti Batana
Samostalna izložba

Kustor: Višnja Slavica Gabout

Lanterna Summer Nights

Vrijeme:02.06.2018.- 30.08.2018. Mjesto:Tar-Torre (Lanterna)

Zabavne noći

Detaljnije

Lanterna Summer Nights

Vrijeme:02.06.2018.- 30.08.2018. Mjesto:Tar-Torre (Lanterna) Lokacija:Lanterna Premium Camping Resort /Camping Solaris/ Tar
Zabavne noći

Vesele ljetne noći na Lanternu i u Tar donosi Lanterna Summer Nights festival svojim svakodnevnim programom. Tjedne projekcije filmova  na plaži Adria ili u Taru, koncerti i svirke na Piazzi, glavnom trgu Lanterna Premium Camping Resorta, predstavljanje lokalnih gastro specijaliteta, tematske zabave, plesni performansi i posebne proslave poput Dana kampa i Dočeka pola godine. Lanterna će ovog ljeta biti ispunjena zabavom. 

1 - 12 od ukupno 1019

    ...

Turistička zajednica općine Funtana

Bernarda Borisia 2

HR – 52452 Funtana

 

Tel. +385 52 445 119

E-mail: info@funtana.com

Copyright 2016. Turistička zajednica općine Funtana